Kulak zarının zarar görmesini engellemek için neler yapılabilir?
Kulak zarının zarar görmesini engellemek için basınç travmasına sebep olabilecek yüzme ve uçak yolculuğu gibi işlemlerden uzak durulabilir. Örneğin grip olan bir hastanın uçağa binmesi gerektiğinde burun tıkanıklığı için uygun tedavi aldığından emin olmalıdır. Grip ilaçları, burundaki tıkanıklığı açıcı spreyler gribin kulağa olan etkisini azaltmak için kullanılabilir.
Günlük hayatta, kulağımızın temizliğini yaparken genellikle tercih edilen pamuklu çubuklar ya da sivri cisimler kulak zarı için oldukça tehlikelidir.
Normal uçak yolculukları esnasında burun spreyi ve grip ilacı kullanılabilir. Ayrıca uçak alçalırken belli miktar ve aralıklarla su tüketilebilir.
Burun tıkanıklığı olan insanların dalış gibi sporları tercih etmemeleri gereklidir. Özellikle derinliklere doğru gidilip dış basınç arttığında, burun tıkanıklığı olan insanlar kulak basıncını eşitlemede sıkıntı yaşayabilirler ve kulak zarı zedelenebilir. Bu nedenle burun tıkanıklığı olan kişilerin dalış yapmamaları önerilir.
Dalış ya da uçak yolculuğu sırasında; kulakta giderek artan basınç hissi, ağrı ya da çınlama gibi belirtiler ortaya çıkarsa ve daha sonra kişi kendisinde işitme kaybı olduğunu fark ederse hemen kulak burun boğaz uzmanına danışılması gerekli.
Eğer kulak zarında delinme, zedelenme ya da yırtılma ortaya çıktıysa kişilerin kulak zarındaki delik kapanana kadar kulaklarını sudan korumaları gerekmektedir.Kulak zarındaki travmatik delinmelerde eğer su teması olursa, kulak zarına verilen hasar büyük olur.
Yorumlar