Bireysel bütçe yönetimi sadeve ekonomik kriz dönemlerinde değil her zaman için son derece önemlidir. Elbette para yönetimi ekonomik krizler öncesinde ve kriz dönemleri sırasında çok çok daha önem kazanır.
Bireysel para yönetiminin temeli harcamaları ihtiyaç ve istek olarak ikiye ayırmaktır. Şunu alışkanlık haline getirmelisiniz, bir ürünü ya da hizmeti satın almadan önce kendinize o ürüne gerçekten ihtiyacınız olup olmadığını sorun. Bu soruya samimi olarak, kendinizi kandırmadan yanıt verin. Eğer gerçekten o ürünün olmaması yaşamınızı etkileyecekse elbette onu alın. Eğer hayatınız için vazgeçilmez değilse bu bir istektir, yani o an sizin için lükstür.
Gıda alışverişinizi aylık yapmayın. Kilolarca sebze meyveyi eve yığmayın, bunları tüketemezseniz çürüyeceklerdir. Tabi bu sadece bir örnek.
Kriz zamanlarında borçlanmamaya çalışın. Özellikle yaklaşan bir kriz varsa kesinlikle döviz borçlanmayın. Kredi kartlarınızı ya da çektiğiniz kredileri ödeyemezseniz mutlaka ilgili bankaya gidip borcunuzu yapılandırın.
Başka bir önemli nokta da birikim yapmaktır. Şartlar ne olursa olsun mutlaka birikim yapın. Mümkünse eve giren paranın en az yüzde 10'unu bir birikim hesabında toplayın ve bunu her ay düzenli devam ettirin. Buna gücünüzün yetmediğini düşünüyorsanız yüzde 5, yüzde 4 bir köşeye atın ama mutlaka biriki yapın.
İş & Para Kanalı
Hepsini gösterMİT'e nasıl girilir?
MİT'e başvuran kişide ne tür özellikler aranır?
Boşanma davasında nafaka miktarı neye göre belirlenir?
Boşanma davası nasıl açılır?
Etkili bir konuşma için jest ve mimikler nasıl kullanılır?
Hangi üniversitelerde yatay geçiş yapmak daha kolay?
Üniversite sınavı için verimli ders çalışma programı nasıl hazırlanır?
MİT ajanları nasıl eğitiliyor?
Yorumlar