Yurtdışı borçlanması nasıl yapılır?
Yurtdışı borçlanması yapacak olanların öncelikle sosyal güvenlik il ya da ilçe müdürlüklerinde yurtdışı borçlanma formunu alıp inceleyerek doldurmaları gerekir. Bunun yanında da ek belge ibraz etmek gerekir.
Yurtdışı borçlanma yapacak olanlar bu konuda tam bilgiye sahip değillerse öncelikle bir uzmandan mutlaka destek alınmalıdır. Yurtdışı borçlanma yapacaklar ceplerinden çok para vererek az maaş, az para vererek de yüksek maaş alabilirler. Çalışma dönemlerine göre borçlanma kriterlerini iyi bilmek gerekir.
Yurtdışı borçlanma başvurusu için gerekli evraklar:
- Çalışma belgesi
- İkametgah (ev hanımları)
- Ülkeye giriş çıkış belgesi
- Pasaport fotokopisi
Formun hazırlanması önemlidir. Bu form ile alacakları maaş belirlenir. 29 Eylül 2014 tarihli genelge ile birlikte bazı değişiklikler olmuştur. Türkiye'nin borçlanma ile ilgili anlaşması olan 24 ülke vardır. Bunlardan 18'inde işe başlama tarihleri Türkiye'de işe başlama tarihleri ile denk sayılır.
Yurtdışı borçlanması yapıp emekli olmak isteyenler 4440 sayılı 99 yılında çıkan yasaya göre emeklilikte yaş ve prim günü arandığını görmüşlerdir. Bu kişiler yurtdışındaki işe başlama tarihleri ne kadar eski ise o kadar daha erken yaşta emekli olabilirler.
Yorumlar