Yaz ishali belirtileri nelerdir?
İshal, günde 3 defadan daha fazla, normalden daha kıvamlı, püre kıvamından daha akışkan ve miktarı da 200ml, bir küçük pet şişesinden daha fazla miktarda dışkılamadır. Ancak böyle olduğundan ishalden bahsedebiliriz.
Yaz ishalleri çoğunlukla mikrobik ve virütik nedenlerle olur. Yaz döneminde ağırlıkla antibiyotiklerle tedavi edilebilen bakteriler değil, virüsler ishale neden olur. Bunlar da dışarıda beklemiş, üzerindeki bakteriler çoğalmış yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi ile gerçekleşir.
Virüslerin, bakterilerin cinsine ve yiyeceklerin bekleme sürelerine bağlı olmak üzere, 6 saat kadar kısa, 2 gün kadar uzun kuluçka süresi bittikten sonra ishal belirtileri başlar. Bunlar ilk önce mikroorganizmaların cinsine göre değişmekle beraber, genellikle ilk önce bulantı gerçekleşir.
Birçok besin zehirlenmesi toksinlerle oluşur. Toksinli olan hastalıklarda ve besin zehirlenmelerinde mide bulantısı ve kusma ilk belirtilerdir. Eğer midede kalmış besinlerin çıkartılması ile vücut tüm bu yiyeceklerden kurtulursa ishal ile devam etmeyebilir ve genellikle toksin hastalıkları, besin zehirlenmeleri bu şekilde gerçekleşir. Ancak yiyecekler mide-bağırsak kısmına geçtiyse ve bağırsaklarda çoğalma başladıysa, bulantı ve kusmayı birkaç saat sonra şiddetli kramp tarzında karın ağrıları ve daha sonra sulu dışkılama izler. Bunlar yine mikroorganizmanın cinsine göre birkaç saat içinde de bitebilir veya günlerce devam edebilir.
Karın ağrılarına ateş eşlik edebilir. Bağırsakların içerisine nüfuz eden bakteriler ve virüslerde ateş mutlaka olur. Ancak ateşin olmaması mikrobik olmadığını göstermez.
Besin zehirlenmeleri genellikle ateşsizken, bağırsak enfeksiyonları ağırlıkla ateşli gerçekleşir. Bu 37,5 - 38 derecelerle sınırlı kalabildiği gibi bazı bakterilerde, 40 dereceye varan çok daha yüksek ateşler görülebilir.
İshallerin çoğu kendi kendine geçer. Çok iyi takip edilirse, hasta düzenli olarak sıvı alırsa, kaybedilen sıvı yerine koyulursa ve iyi bir diyet yapılırsa kısa sürede geçer. Ancak bazı ishal rahatsızlıkları hastaneye yatış gerektirecek kadar uzun sürebilir.
Yorumlar