Yaşlılarda aşılama nasıl olmalı?
65 yaşından ileri yaştaki kişiler, enfeksiyon hastalıklarına karşı aynı bebekler kadar duyarlıdır. Ölüm oranları da çok yüksektir. Bu nedenle aşısı olan enfeksiyon hastalıklarından korunmak için en önemli korunma yöntemi aşılamadır. 65 yaşından ileri olan kişileri gören aile hekimi, dahiliye doktoru veya enfeksiyon uzmanı, hastanın eksik aşılarını mutlaka sorgulamalı, o aşıları tamamlamalıdır.
Yaşlıların aşısını yaptırması gereken ve en çok ölüme neden olan hastalık zatürredir. Bu nedenle, zatürre mikrobuna karşı pnömokok aşısının mutlaka yaptırılması gerekir. Mutlaka sorgulanmalı ve yapılmalıdır. Bazı zatürre aşıları 5 yılda bir, bazı zatürre aşıları ise daha uzun süre aralıklarla yapılmaktadır.
65 yaşından ileri olan herkesin, senede bir kere, kış gelmeden eylül ayında grip aşısı olması gerekir. Çünkü yaşlılar grip olduklarında bu rahatsızlık komplikasyonlarla seyreder. Sinüzit, orta kulak iltihabı ve çok basit bir mikroorganizma sonucunda grip bir anda zatürre hastalığına dönüşebilir. Bu da hayati risk taşımaktadır.
Bu iki aşının dışında 65 yaşının üstünde olan tüm kişilerde eksik olan aşılar sorgulanmalı ve tamamlanmalıdır.
65 yaşından sonra su çiçeği hastalığı geçirmiş kişilerde çok ağır zona enfeksiyonları görülür ve bu zona enfeksiyonları sık sık tekrarlar. Bu nedenle, eğer su çiçeği geçirdiyse 1 yıl sonra, geçirmediyse 65 yaşında mutlaka zona aşısının da yapılması gerekir.
Yorumlar