Tüp bebekte embriyo seçimi neye göre yapılır?
Tüp bebek tedavisinde hedefimiz mümkünse birden fazla embriyonun oluşması ve buna bağlı olarak elimizde birden fazla alternatifin olmasıdır. Doğal olarak akla "hangi embriyo neye göre seçilmelidir" sorusu akla gelir.
Elde edilen embriyoların hangisinin gebelik potansiyeli taşıdığına karar verilirken, tüm dünyaca kabul edilmiş bazı kriterler vardır.
- Embriyoların hücre bölünme sayısı
- Bölünen hücrelerin birbiri ile eş büyüklükte olup olmadığı
- Embriyoların yüzeyindeki metabolik artık oranının yüzdesi
Embriyoların her gün belirli bir hücre sayısına bölünmesi ve rahim kanalında belirli bir hızda ilerlemesi gerekir. Yeterli performansı gösteremeyen embriyolar yavaş gelişiyor, daha hızlı bölünen embriyolar ise daha hızlı gidiyor demektir. İki uçtaki embriyoların da gebelik oluşturma potansiyeli daha düşüktür.
Bölünen hücrelerin simetrik olması gerekir. Bölünen hücrelerin simetrisi embriyo seçiminde önemli rol oynar.
Metabolik artıkların hücre yüzeyine oranı, tercihen yüzde 10'un altında olmalı. Her embriyo, yaşayan bir canlı ve embriyo yaşarken birtakım metabolik artıklar biriktirir. Bu artıkların çok fazla olması ve yüzeye yayılması sonucunda embriyonun bölünmesi yavaşlar ve gelişimi olumsuz yönde etkilenir.
Tüm bu sonuçlar birleştirilerek, en ideal seviyede harekete ve hıza sahip embriyolar izlenir ve tüp bebek tedavisinde embriyo seçimi buna göre yapılır.
Yorumlar