Tüp bebekte başarı kesin midir?
Tüp bebekte başarı kesin değildir. Hiçbir problemi olmayan çiftin 1 ayda kendi sürecinde gebe kalma şansı yaklaşık olarak %25 civarındadır. Hamile kalmak için korunmayı bırakan her 4 çiftin sadece 1'i hamile kalabilmektedir.
Tüp bebekte biz vücut dışında sperm ve yumurtayı dölleyerek daha sonra oluşan embriyoyu rahim içine transfer ederek, hatta birden fazla embriyo transfer yaparak doğal yollardan oluşan bu %20 ve % 25'lik oranı daha yukarılara çekmeye çalışırız. Ancak hiçbir zaman bu oran %100 olmaz. Tıp bilimi de bazı yerlerde hâlâ bazı sorulara cevap verebilmiş değildir. Bizler de bunun çalışmalarını yaparız. Yani vücut dışında döllenmiş hazır olan bir embriyonun rahim içine verildikten sonraki dönemde neden yüzde yüz tutunamadığını henüz uzmanlar da tam olarak bilmemektedir.
En önemli problem de rahim içine embriyoyu transfer ettikten sonra 12 günlük dönemi takip edebileceğimiz bir sistem olmamasıdır. Bu 12 günlük dönemi takip edip bazı bilinmeyen noktaları bizler de aydınlatabilsek aslında çok önemli bir aşama kaydetmiş oluruz. Bununla ilgili çalışmalar da devem ediyor. Belki bu çalışmalarda olgun veriler elde edildiğinde, bizler de bazı yerlerdeki çözüm şanslarımızı artıracağız. Bu da gebelik oranlarını daha yukarıya taşıyacak.
Tüp bebekte aanne adayının yaşı ne kadar gençse, baba adayındaki sperm kalitesi ne kadar iyi ise tüp bebekteki başarı şansı o kadar fazla artar. Ancak en iyi şansa sahip olarak nitelendirilen gruptakiler bugün beklenen oranın yaklaşık %50-55 civarında olur. Anne adayının yaşı ilerledikçe bu oran %50'lerden yavaş yavaş aşağıya düşmeye ve anne adayını 40 yaşından büyük olduğunda da dramatik olarak oranların çok düştüğü görülmektedir.
Yorumlar