Tüp bebek tedavisinde sperm sayısı yeterli değilse ne yapılır?
Sperm sayısının yetersizliğine tek bir sperm testi ile karar vermek doğru değildir. İki hafta arayla yapılmış en az iki sperm testi ile hastanın sperminin yetersiz olduğu gösterilmelidir. Hastada hiç sperm çıkmadı ise hastanın genetik araştırmasının yapılıp yumurtalığında sperm olup olmadığı araştırılmalıdır. Yine idrarın sperm açısından kontrol edilmesi, spermin dışarı çıkmak yerine mesaneye gidip gitmediğinden emin olunmalıdır.
Sperm sayısının az ancak hareketinin yeterli olduğu hallerde sadece iyi spermlerin toplanıp aşılama yapılması bir tedavi seçeneğidir. Bunun dışında sperm sayısının belli sayıların altında; ciddi şekil bozukluğu ve-veya ciddi hareket sorunlarının olduğu durumlarda mevcut spermlerle tüp bebek yapmak gerekir.
Yumurtalıkta sperm olup olmadığını anlamak için kullanılabilecek genetik paneller mevcuttur. Bu panellerde hastada sperm olduğu gösteriliyorsa, hastanın üroloji uzmanı tarafından değerlendirilmesi, ejekülatında hiç sperm bulunmaması durumunda mikrotese yönteminden yararlanılarak, yumurtalığının mikroskop altında incelenmesi ile sperm aranır. Böylece, bulunan spermlerle hastanın eşinin yumurtalığına mikroenjeksiyon yapılarak elde edilen embriyolarla gebelik sağlanabilir.
Yorumlar