Karayolları Trafik Kanunu'na göre sürücülerin algı ve haraket kabileyetlerini azaltacak şekilde, belli bir oranın üzerinde alkollüyken araç kullanmaları yasaktır. Bu yasağı ihlal eden sürücülere çeşitli durumlara göre para, ehliyete el koyma ve hapis cezası verilebilir.
Trafikte alkol sınırı
Son düzenlemelere göre özel araç sürücüleri için alkol sınırı 0.50 promildir. Promil kanda alkol oranını ifade eder. Promil 1 litre kandaki alkol oranının gram üzerinden oranıdır. 0,5 promil, 1 litre kanda yarım (0,5) gram alkol olması anlamına gelir. Yapılan ölçümde bunun üzerindeki bir oranda alkol tespit edilen sürücüye para cezası uygulanır ve sürücünün ehliyetine 6 ay süreyle el konulur.
Alkollüyken ikinci kez yakalanma
Sürücü ilk cezayı takip eden 5 yılda tekrar alkollü yakalanırsa bu kez daha fazla para cezası alır ve ehliyetine 2 yıl süreyle el konulur. Takip eden 5 yılda tekrar yakalanırsa yine para cezası alır ve ehliyetine 2 yıl süreyle el konulur. Üçüncü kez yakalanan sürücü ehliyetini geri almak için psikoteknik değerlendirmeden geçirilir.
Ticari araç sürücüleri için alkol sınırı
Ticari araç sürücüleri için alkol sınırı 0.21 promildir. Bunun üzerinde alkollüyken araç kullanan ticari araç sürücülerine yukarıda belirtilen cezalar uygulanır.
Hapis cezası
Yapılan kontrollerde 0,100 yani 1 promil ve üzeri oranda alkollü araç kullandığı tespit edilen sürücülere para ve ehliyete el koyma cezalarının yanı sıra 2 yıla kadar hapis istemi ile dava açılabilir.
Otomotiv Kanalı
Hepsini gösterAracın daha az yakıt harcaması için vites değiştirirken nelere dikkat etmeliyiz?
Araç stop ettirmeden nasıl kaldırılır?
Araç geri geri nasıl park edilir?
İki aracın arasına nasıl başarılı bir şekilde park edilebilir?
Dik yokuşlarda aracı kaydırmadan nasıl kalkış yapılır?
Yakıt tasarrufu için yoğun trafikte nasıl araba kullanmak gerekir?
İki araç arasına nasıl park edilir?
Direksiyon sınavında nelere dikkat etmeliyiz?
Yorumlar