Tövbemizi bozarsak ne olur?
Tövbemizi bozduğumuz zaman tekrar o günahı işlemiş oluruz. Evvelki günahlardan demek ki Talim Suresi 8. ayette Allah'ın söylediği Nasuh tövbesi denen, artık dönmesi olmayan, pişmanlığı tam yapılmış ve tiksinilmiş günahtan tiksinmediğimizi, pişman olmadığımızın bir göstergesi olarak gösterilebilir.
Bir misal verecek olursak, Hz. Ali'ye gencin bir tanesi gelip, "Ya imam, benim gözüm çok harama ilişiyor. Harama bakıyorum, tövbe ediyorum, tekrar bakıyorum, tövbe ediyorum" diyerek bunu adetli olarak saymış. Defalarca böyle dediğini görünce, "nereye gidecek bu işin sonu, ne zaman tövbem kabul olacak?" diye sorunca, son derece zeki bir insan olan Hz. Ali, "günahı tekrar işlemeyeceğin an tövben kabul olacak" demiş. Bu bizim için ölçü ancak kimin tövbesinin kabul olacağını sadece Allah bilir.
Bir insanın tövbesinin kabul olup olmayacağını bir başka insanın söylemesi mümkün değildir. Ancak bir insan kendi tövbesinin kabul olup olmayacağını şuradan anlayabilir: Tövbesini ettiği günahı tekrar işliyor mu, işlemiyor mu; ondan tiksiniyor mu, bir daha yapmaktan utanıyor mu ve bu utancı onun bir daha o fiili yapmasını engelliyor mu? Bunun cevabını verdiğimizde tövbenin kabul olup olmayacağını anlayabiliriz.
Yorumlar