Testis kanserinde robotik cerrahi ile kısırlık ve boşalma sorunları nasıl önlenir?
Testis kanserleri, genç erkeklerde en sık görülen kanser türüdür. Kanser testiste olsa bile özellikle testisin lenf bezlerine yayılması sık karşılaştığımız bir durumdur. Testisin lenf bezleri karnın arka duvarında, büyük atardamarın ve toplardamarın etrafında bulunmaktadır. Bu damarların etrafında, aynı zamanda genç erkeklerde boşalma fonksiyonlarını sağlayan sinir yapıları da bulunur.
Testis kanserinin lenflere yayılması neticesinde lenf bezlerinin vücuttan uzaklaştırılması gerekir. Ancak lenf bezleri vücuttan uzaklaştırılırken genelikle erkeklerin boşalma fonksiyonlarını sağlayan sinirler de harap olmaktadır.
Testis kanseri ameliaytında lenf bezleri çıkarılırken, testisi çevreleyen sinirler zarar görürse, genç erkeklerde boşalma fonksiyonlarında bozukluk ve kısırlık görülebilir.
Testis kanseri olan genç erkekte testis çıkarıldıktan sonra bir evreleme yapılır; karnın arka duvarındaki lenf bezlerine yayılma var mı yok mu, buna bakılır.
Karnın arka duvarındaki lenf bezlerine yayılma yoksa bu lenf bezleri evreleyici amaçla çıkarılabilmektedir. Ancak açık cerrahi böyle bir ameliyat için oldukça zarar verici olabilir. Bu aşamada robotik cerrahi avantajları gündeme gelir. Robotik cerrahi sayesinde büyük büyütme ile vücudun en derinlerinde titremeyen kollar ve görüntü altında bu ameliyatı gerçekleştirilebiliyor olması büyük bir avantajdır.
Kanserin testisten lenf bezlerine yayıldığı durumlar
İkinci olarak, testis kanseri nedeniyle testisleri alınan erkeklerde o sırada bu lenf bezlerine kanser yayılmış olabilir. Testis kanseri ameliyatı sırasında lenf bezlerine kanser yayılmışsa, hastaya iki ya da üç kür kemoterapi verilir. Ancak kemoterapiye rağmen lenf bezlerindeki kitlelerin küçülemediği durumlar olabilir. Bu durumda, testis kanserinde çevre dokuya ciddi bir şekilde yapışık olan lenf bezlerinin çıkarılması için milimetrik hassaisyette bir cerrahi yönteme ihtiyaç olur. İşte bu durumda robotik cerrahi büyük avantaj sağlar.
Lenf bezlerinin alınması için karnın ön duvarına yapılan büyük kesi olmadan, sadece 5 delikten robotik cerrahi kollarını yerleştirerek bu kitleler rahatlıkla çıkarılabilmektedir. Milimetrik hassasiyette olan robotik cerrahide büyük atardamar ve topardamar etrafındaki lenf düğümlerini çıkartırken çok dikkatli olmak gerekir. Çünkü en ufak harabiyet büyük kanamalara yol açabilir. Robotik cerrahide hiç titremeyen cerrahi enstrümanlarla gerçekleştirilen ameliyatlar sayesinde kanama riski daha az olmaktadır.
Sinir koruyucu RPLND ameliyatları
Testis kanserinin yayılması sonucu lenf bezlerinin çıkartılması ameliyatına "Retroperitoneal Lenf Nod Disseksiyonu (RPLND) ameliyatı adı verilir. Uzun yıllardır gerçekleştirilen RPLND ameliyatlarındaki deneyimler ve robotik cerrahideki tecrübeler sayesinde günümüzde sinir koruyucu robotik RPLND ameliyatları rahatlıkla yapılabilir hale gelmiştir.
Yorumlar