Testis kanseri ölümcül müdür?
Testis tümörleri erkeklerde görülen kanserlerin yüzde 1 ya da 2'sini oluştururken, genç erkeklerde, özellikle 25-40 yaş arası erkeklerde görülen kanserlerin büyük bir kısmını oluşturmaktadır. Testis kanseri teşhisi kolay olan, erken teşhis edildiğinde çok rahat bir şekilde tedavi edilebilen ve yine erken teşhis edilirse ölümcül olmayan, her ne kadar bir kanser türü de olsa, üroloji uzmanlarına göre kötünün iyisi sayılan tümörlerden biridir.
Testis kanseri erişkin erkeklerde görülen tümörlerin aslında büyük bir kısmını oluşturur. Bu nedenle ürolojik açıdan önemli tümörlerdir. Testis tümörleri tespit edildiğinde, erken tanı konulduğunda ölümcül olmayan, yüzde 100'e yakın seviyede kürle sonuçlanan, tedavi edilebilen bir hastalıktır. Bu nedenle erken tanı çok önemlidir. Tanı açısından erişkin ve genç popülasyondaki erkeklerin kendi kendini muayene etmesi, yumurtalıklarını rutin aralıklarla kontrol etmesi ürolojik açıdan önemlidir.
Testis kanserinde, grade 3-4 (evre 3-4) dediğimiz çok ileri evre, metastas yapmış olgularda, yumurtalıklar alındıktan sonra hastaya kemoterapi de uygulanır. Bu kemoterapi de 3 ya da 4 kür şeklindedir. Fakat bu geç olgularda bile, yüzde 95-97'ye varan oranlarda tam bir başarı elde etmek mümkündür. Yani, ileri evre testis kanserinde dahi, tedavide başarı şansı, doğru takip ve tedavi protokolü ile yüzde 95'in üzerindedir.
Yorumlar