Testis kanseri nasıl tedavi edilir?
Testis kanseri 18 - 35 yaş arasındaki genç erkeklerde en sık görülen kanserlerden bir tanesidir ancak testis kanseri doğru tedavi edildiği taktirde tamamen iyileşebilen bir kanser türüdür. Hatta bu kanseri türündeki başarı o kadar ileri seviyededir ki, diğer birçok kanserin tedavisinde, testis kanserinde elde edilen deneyimler yol gösterici olmuştur. Diğer yandan, testis kanseri doğru tedavi edilmediğinde hızlı bir şekilde yayılan bir kanser türüdür.
Testis kanseri tedavisinde kanserin seminom ve nonseminom olması ile hastalığın vücuda ne kadar yayılmış olduğu olmak üzere iki önemli kriter söz konusudur.
Testis kanserinin vücuda yayılması aşama aşama gerçekleşir. Genelikle hem sağ hem de sol testis tümörlerinin sıçrayacağı yerler bellidir. Testis tümörleri kemoterapiye çok duyarlı tümörlerdir. Bu anlamda bazı testis kanseri hastaları başka hiçbir tedaviye gerek kalmadan sadece kemoterapi sonrası hastalığın etkilerinden tamamen kurtulur. Kemoterapi sonrasında, testis tümörünün vücut içerisinde yayıldığı başka yerler varsa, kalan kanserli hücrelerin cerrahi operasyon ile temizlenmesi gerekir. Çünkü bunların içerisinde, bir kısmında kanser, bir kısmında da teraton adı verilen, kemoterapiye yanıt vermeyen ve olduğu yerde büyüyen, büyürken de içerisinde yeni ve farklı kanserler türetebilen yapılar bulunuyor olabilir. Erken teşhis edilmiş testis tümörleri kombine bir şekilde hem kemoterapi hem de cerrahi tedavi ile tamamen temizlenebilir. Cerrahi tedavi, kemoterapi sonrası kalan kitlelerin temizlenmesinde son derece önemlidir ve büyük bir deneyim gerektirir. Bu anlamda sadece bu konuda uzmanlaşmış merkezlerde uygulanması gerekir.
Yorumlar