İnsan-ı kamil tasavvufun önemli kavramlarından biridir. İdeal insan olarak tanımlanabilecek bu kavramı mutasavvıfar şöyle açıklamaya çalışır:
Allah'ı zatı ile bilemeyiz. Onu bilmenin yolu, onun tecellileri üzerindendir. Yani görünür her şey, bütün fenomenler Allah'ın tecellisidir. Ancak o tecellileri bakarak Allah'ın zatını bilebiliriz. Örneğin ağaç bir tecellidir; insan da bir tecellidir. Fakat Allah'ıh tecellileri arasında insan çok özel bir konumdadır, insan tecellinin en yükseğidir. Bunu nereden anlıyoruz, diğer tecelliler insana hizmet eder. Yani ağaç meyve verir, verdiği meyve ile insana hizmet eder.
İnsanın üstünlüğü şuradan gelir, ağaç kendinin bilincinde değildir, kendinin farkında değildir. Ancak insan hem ağacın hem de kendinin, beden olarak, bilincindedir. Ağaç ile insanı ayıran şey budur.
En yüksek tecelli olan insanın da bir yüksek tecellisi vardır. İnsanın en yüksek tecellisine de insan-ı kamil denir. İnsan-a kamil ile kast edilen aslında bir kat,makam, bir haldir. Burada insanı kamil ile kast edilen kişi esasen Hz. Muhammed'dir.
Levlake hadisi olarak bilinen bir kudsi hadis vardır. Bu önemli bir hadistir. Hadiste şöyle denir:
"Levlake levlak lema halaktu'l-eflak" yani "Sen olmasaydın, ey habibim, felekleri (kainatı) yaratmazdım."
Yaşam Kanalı
Hepsini gösterGusül abdesti nasıl alınır?
Mikrodalga fırına yumurta konursa ne olur?
Karakalem resim yapmak isteyenler hangi çizimlerle başlamalı?
Kadınlar neden aldatır?
Bir erkeğin benden hoşlandığını nasıl anlarım?
Bağlama çalmaya başlayanlar ne tür parmak alıştırmaları yapabilir?
Abdest nasıl alınır?
İkindi namazı nasıl kılınır?
Yorumlar