Sütün faydaları neledir?
Yaşamımızın her evresinde gerekli olan süt, C vitamini ve demir dışında tüm besin öğeleri için iyi bir kaynaktır. Dolayısıyla hangi yaşta olursak olalım, düzenli süt tüketimi sağlıklı bir yaşamın olmazsa olmaz koşullarındandır. Ancak süt tüketirken önemli bazı noktalara dikkat etmemiz gerekir. Örneğin süt zengin besin içeriği ile mikroplar için de çok iyi bir kaynaktır. Sütte sağlığımıza yararlı mikropların yanı sıra hastalık yapıcı pek çok mikroorganizma da bulunur.
Çiğ sütten geçen hastalıklar
- Brusella
- Tüberküloz
- Tifo
- Pararifo
- Şap
- Şarbon
- Sarılık
Süte, daha sağılma aşamasındayken ineğin memesinden ve sağım aletlerinden çok çeşitli mikroplar karışabiliyor. Yalnızca sağılması değil, sütün sizlere ulaşana kadar olan diğer aşamaları da çok önemli. Örneğin yetersiz soğutma ve uygun olmayan saklama koşulları nedeniyle aynı mikroplar yine süte karışabilir.
Süt tüketiminde hijyenin önemi
Sütün sağılmasından tüketilmesine kadar geçen tüm süreçlerde hijyen kurallarına uyulması gerekir.
Bugün halk arasında ambalajsız ve açık sütlerin, yani sokakta satılan sütlerin katkısız, doğal veya sağlıklı olduğunda dair yanlış bir inanış var. Oysa, hiçbir hijyenik kontrole tabi olmadan satılan bu sütler toplum sağlığı için çok büyük bir tehlike oluşturuyor. Üstelik bu sütler her türlü hileye de açık durumda.
Ambalajsız süt satışı, toplum sağlığı açısından taşıdığı riskler nedeniyle Tarım Bakanlığı tarafından 2005 yılında yasaklanmıştır.
Diyelim ki az önce bahsettiğimiz tüm risklere rağmen açık sütü aldık, evde kaynattık... Evde yaptığımız kaynatmalarda sütün içindeki hastalık yapıcı mikropların yok edilebilmesi için açık sütün mutlaka en az 10 - 15 dakika boyunca 90 - 95 derecede kaynatılması gerekir. Ama bu yöntemle zararlı mikropların hepsi yok edilmediği gibi sütün içindeki besinler, özellikle de vitaminler yüzde 90'lara varan oranlarda kaybediliyor.
Sütün sağlıklı bir şekilde tüketilebilmesi için üretiminin işleme, paketleme ve depolanmasının hijyenik koşullarda, sıcaklık ve sürenin kontrollü olduğu ısıl işlemle yapılması gerekiyor.
Süte uygulanan ısıl işlem
- Sütte mikroorganizmaların üremesini engeller
- Sütün kalitesini bozan enzim faaliyetlerini durdurur
- Sütün besin değerini korur
Pastorizasyon ve sterilizasyon, UHT; süte 140 derecenin üzerinde uygulanan ısıl işlem sütü sağlık yönünden daha güvenilir ve daha uzun süre dayanabilir hale getiriyor. Ambalajlı süt üretimi yapılan işletmelerde, kontrollü koşullarda hazırlanan sütler hiçbir katkı maddesi de içermiyor. İçerdikleri yağ, protein, laktoz gibi besin öğeleri ve mikrobiyolojik kriterler açısından Türk gıda kodeksine uygun olarak üretiliyorlar. Ambalajlı süt tüketimi ile hem tüketici olarak hakkımız hem de sağlığımız korunuyor.
Yorumlar