Sezaryen sonrası vücutta ameliyat izi kalıyor mu?
Sezaryende uygulanan ameliyat kesisi, klasik kesi ve alt segment kesi olarak ikiye ayrılır.
Klasik kesi yönteminde karına diklemesine kesi yapılır ancak bu yöntem günümüzde pek uygulanmamaktadır. Çok nadir durumlarda bazen bu kesiye geçmek gerekebilir. Sıklıkla uygulanan alt segment kesisinde bikini bölgesinin altında yatay, yaklaşık 10 cm'lik bir kesi yapılmaktadır.
Anne adaylarının estetik kaygısı düşünülerek bu kesi iyice aşağıdan yapılarak bikinin altında kalır ve fazla iz bırakmaz. Kesi yeri onarılırken genelde cilt altı adı verilen yöntem uygulanır. Bu yöntemde kendinden eriyebilir ipler seçilir ve cilt altından dışarıdan görülmeyecek şekilde kapatılır.
Yeni doğum yapmış anne ameliyat olduktan sonra ertesi gün pansumanı açılıp açık bırakılır, banyo yapmasına izin verilebilir. Dikişler kendiliğinden eriyen dikişler olduğu için alınması gerekmez ve yeni doğum yapmış annenin tekrar sağlık kuruluşuna başvurması gerekmez.
Sezaryen sonrası kesi izleri
"Kesi izi kalır mı?" sorusunun yanıtı tamamen bireyseldir. Yara izleri bazı kişilerde iz bırakmadan iyileşebildiği gibi bazı kişilerde de çok ciddi iz dokusu bırakabilir. Sezaryen kesisinde de aynı şey geçerlidir.
Bazı kişilerde sezaryen sonrası belli belirsiz bir kesi izi kalırken, bazı kişilerde de iyileşme dokusu sonucu iz kalabilir. Burada önemli olan uygulanan yöntemden ziyade bireysel bir durumdur. Her kişinin cilt yapısı farklı olduğundan izlerin iyileşme süreci kişiden kişiye değişebilmektedir.
Kesilere vücudun aşırı tepki göstermesi ve aşırı nedbe dokusu oluşturmasına keloid adı verilir. Kesi yerinin onarılması için yeniden kesilip o doku çıkarıldığında yeni yapılan kesiye vücut ve cilt aynı şekilde reaksiyon verip sonuç aynı şekilde olabilmektedir.
Anne adayı tekrar sezaryen ile doğum yaparsa, sezaryen sırasında aynı yerden kesi yapılır ve bu sayede önceki kesiğin onarılma şansı olur.
Yorumlar