Sağırlık türleri nelerdir?
Sağırlık, kulak ile ilgili bir hastalık olarak tanımlansa da kulağın üç kompartımanı için kategorize edilebilir. Bunlar dış kulak, orta kulak ve iç kulaktır.
Dış kulakta, dış kulak yolunun atrezisi, kulağın gördüğümüz kısmının hiç olmaması, dış kulakta buşon adı verilen kirlilik veya yabancı cisimlerin olması işitme kaybına yol açabilir. Geçirilmiş bir dış kulak yolu enfeksiyonu, ağrılı olmasına rağmen geçici sağırlık meydana getirebilir. Enfeksiyon tedavi edildikten sonra işitme normale döner.
Orta kulak tipi sağırlıklar, kulak zarının kendisi veya işitme kemik zinciri ile alakalı sorunlardır. Zarın yırtılması, kulak zarının kireçlenmesi işitme kayıplarına yol açabilir. İşitme kemik zincirindeki sorunlar da işitme kaybına, sağırlığa yol açabilir. Bunların en bilineni otoskleroz dediğimiz, üzengi kemiğinin kireçlenmesi sonucunda sesin iç kulağa iletilememesi sonucu işitme kaybı ile kendini gösterir. Genelde 20-40 yaş arası kadınlarda görülür.
Bunların dışında kronik otit adı verilen kulak zarının uzun yıllar yırtık olması sonucunda buna bağlı enfeksiyonların kronikleşmesi ile orta tipte işitme kayıpları olabilir.
İç kulak tipi işitme kayıpları işitme sinirimizin iç kulak içerisindeki kısmı ile alakalı bölümlerden kaynaklanabilir. Bunlar tümörlerden, akut işitme kaybı dediğimiz ses travması dediğimiz kayıplara bağlı geniş bir yelpazede incelenir.
Bir de işitme sinirinin beyin korteksinin, beyindeki işitme merkezi ile ilgili, beyin hastalıklarına bağlı işitme kayıpları söz konusudur.
Bu anlamda işitme kayıpları hem kulağın kendisi ve üç kompartımanı ile alakalı hem de beyindeki işitme merkezi ile ilgili olabilir.
Yorumlar