Ruh sağlımızı korumak için nelere dikkat etmeliyiz?
Ruh sağlığımızı korumak konusunda koruyucu psikiyatrinin ve koruyucu tıbbın rolü büyüktür. Ruhsal bir hastalık ya da bir problem ortaya çıkmadan önce önlem alınması konusunda koruyucu psikiyatri daha fazla öne çıkar. Bir hastalık ya da problem ortaya çıktıktan sonra onu tedavi etmek çok daha zordur fakat muhtemel bir psikiyatrik sorun ya da bedensel hastalık oluşmadan önce bu rahatsızlığı engellemek çok daha kolaydır.
Ruh sağlığını korumak konusunda göz önünde bulundurmamız gereken toplumsal veya bireysel bir boyut olabilir. Bireysel boyutta kişinin çalışması, üretmesi, stres yaşadığı zaman başa çıkabilmeyi öğrenmesi, sorun odaklı yaklaşabilmesi, sevebilmesi ve sevildiğini hissedebilmesi, kendine ve yakınlarına zaman ayırması gibi kişinin ruh sağlığını koruyucu birçok önlem alınabilir.
Toplumsal boyutta ise, vatandaşların ruh sağlığını korumak için devlete ve kamu kurumlarına oldukça büyük işler düşmektedir. Örneğin bireyleri strese sokan trafik karmaşasını azaltmak ya da gidermek, kamu servislerinde bürokrasinin azaltılması, barınma ve beslenme gibi ihtiyaçların asgari düzeyde sağlanabilecek şekilde sunulup mağduriyetlerin ortadan kaldırılması gibi kapsayıcı ve sosyal politikalar yoluyla önlemler alınabilir.
Gelir dağılımında adaletin çok bozuk olduğu toplumlarda, sürekli devam eden toplumsal gerilim hali kişilerin ruh sağlığını olumsuz etkiler. Bu gibi durumlarda mutlaka uzmanlardan destek alınması gerekir.
Yorumlar