Ramazan ayı Müslümanlar için en kutsal aydır ve kendine özel ibadetleri olan özel bir aydır. Hicri Takvim'e göre olduğu için Ramazan ayı yıllar içinde bütün yıllara yayılır.
Ramazan ayı içinde yapılması gereken kendine has ibadetler vardır. Bunların en özeli elbette Ramazan orucudur. Ramazan orucu farzdır ve yılın başka zamanlarında tutulamaz. Eğer Ramazan'da oruç tutulamışsa bunun kaza edilmesi gerekir. Eğer Ramazan orucu bozulursa bunun da 60 gün kefaret ve 1 gün kaza olmak üzere 61 günlük bir oruç olarak yaptırımı vardır.
Ramazan'ın en özel ibadetlerinden biri de itikafdır. İtikaf, Ramazan ayının son 10 gününde gerçekleştirilir. Hz. Muhammed'in hiç terk etmeden sürdürdüğü bu uygulama çok önemlidir.
İtikaf, Ramazan'ın son 10 gününde kaliteli yalnızlık geçirmek olarak tanımlanabilir. İtikaf insanın kendisini bazı insani hallerden ve toplumdan biraz kıyıya çekerek ibadete ağırlık vermektir. Bu süreç, bir iç muhasebe, Allah'la olan ilişkiye yoğunlaşma, tefekkür gayreti ve beyin fırtınası olarak değerlendirilebilir.
Ramazan'a özel ibadetlerden bir diğeri ise teravih namazıdır. Teravih namazı Ramazan içinde yatsı namazından sonra kılınan 20 rekatlık bir namazdır. Rahatlama ve rehavet kelimesinden gelen teravih namazı, rahatlama namazı olarak da nitelenebilir. teravih namazı çok önemlidir. Gerçekten iman ederek ve sevabı umularak yapılırsa önceki günahların bağışlatma potansiyeline de sahip bir ibadettir.
Ramazan'a özel ibadetlerden biri de bayram namazıdır. Vacip olan Ramazan Bayram Namazı aslında Şevval ayının ilk gününe denk gelse de Ramazan'a özel bir ibadet olarak kabul edilebilir.
Genel bilginin aksine zekat vermek Ramazan ayına özel bir ibadet değildir. Zekat yılın herhangi bir zamanında verilebilir. Zekatın şartı, malın edinilmesinin üzerinden bir yıl geçmesidir. Ancak Ramazan'da verilmesi faydalı olabilir.
Yaşam Kanalı
Hepsini gösterGusül abdesti nasıl alınır?
Mikrodalga fırına yumurta konursa ne olur?
Karakalem resim yapmak isteyenler hangi çizimlerle başlamalı?
Kadınlar neden aldatır?
Bir erkeğin benden hoşlandığını nasıl anlarım?
Bağlama çalmaya başlayanlar ne tür parmak alıştırmaları yapabilir?
Abdest nasıl alınır?
İkindi namazı nasıl kılınır?
Yorumlar