Ölü piksele noise'un kötüleşmiş hali demek belki pek doğru değil. Ancak benzer özelliklere sahip bir bozukluktur. Görüntü algılayıcımızdaki CMOS ya da CCD sensörümüzdeki görüntüyü oluşturan piksel noktacıklarının duyarlılığını yitirmesine biz ölü piksel diyoruz.
Nasıl anlarız?
Bir görüntüye baktığınızda fotoğraf karemizin hep aynı yerinde bembeyaz ya da simsiyah noktacıklar görürüz. Bunu sensör kirlenmesiyle karıştırmamak lazım. Ölü pikselde piksel simsiyah ya da bembeyaz olur. Ama sensör kirlendiğinde görüntüde gri renkli noktacıklar oluşabilir.
Sensör kirlenmesi
Ölü piksel olduğunda 1 piksel, 2 piksel görüntüde çok rahatsız etmeyebilir ancak sensörümüz eskidikçe, örneğin 5, 10 yıllık bir sensörümüz varsa ondaki ölü piksel sayısı artacaktır.
Her fotoğrafta 100-200 kare olduğunda bunları Photoshop'ta düzeltmek çok vakit alacağı için sensörümüzü ya da fotoğraf makinemizi değiştirmek gerekecektir. Ancak ölü piksel sayısı 1 veya 2 ise Photoshop'ta gerekli düzeltmeleri yapabiliriz.
Görüntü algılayıcımız arada pislenecektir. Günümüzde yeni makinelerde sensör cleaning yani sensör temizleme otomatik olarak yapılmaktadır. Ama eski dijital fotoğraf makinelerinde ve amatör makinelerde yaklaşık yılda bir makinemizi tamirciye götürüp sensörünü temizletmekte fayda var.
Teknoloji Kanalı
Hepsini gösterFormat nasıl atılır?
Porno sitelere girmek yasak mıdır?
Bilgisayarda yasaklı sitelere girmek için neler yapmalıyız?
Google Chrome'da arama geçmişi nasıl temizlenir?
Modemin internet ayarları nasıl yapılır?
Çanak anten nasıl kurulur?
Yasaklanan internet sitelerine nasıl girilir?
Samsung Galaxy serisi telefonlarda numara nasıl engellenir?
Yorumlar