Mesane kanseri nasıl teşhis edilir?
Mesane kanserinin erken tanısı çok önemlidir. Çünkü erken tanı ile tedavide 5 yıllık beklenen yaşam süresi %92'dir. Yakın organlara yayılma durumunda yaşam beklentisi %45, uzak organlara yayılım varsa sadece %6'dır.
Mesane kanseri tanısı için en sık kullanılan yöntem sistoskopi denilen, kameralı bir boru ile mesaneye idrar yollarından girip bakmaktır. Fakat bu işlemin bazı yan etkileri vardır. İşlem sonrası idrar yapmada güçlük yaşanabilir. Bu durumda, bazı hastalara birkaç gün süreyle sonda takılmak zorunda kalınabilir. Sistoskopi sonrasında oluşabilecek enfeksiyonlar, idrar yolunda oluşan travmalar, birkaç gün boyunca ağrı olması, kanama ve işlem sırasında oluşabilecek yırtılmalar sistoskopinin istenmeyen komplikasyonlarıdır. Bu nedenle sistoskopi hasta açısından rahatsız edici bir işlem olabilir.
Mesane kanseri teşhisi için sistoskopi yaptırmak istemeyen hastalar için son yıllarda Amerika?da yeni bir tanı yöntemi kullanılmaya başlanmıştır. Bu yöntemin adı ImmunoCyt'tır.
ImmunoCyt testi, mesane kanseri olanlarda, idrar yoluyla salınan kanser antijenlerini saptayan non- invaziv yani, ağrısız, sancısız bir yöntemdir. Mesaneden dökülen kanser antijenleri tespit edilir. Bunlar antikor ile bağlanır, bu bağlanma sonucunda özel bir mikroskop olan floresan mikroskop altında parlak, floresan renk veren bir antijen+antikor hücre kompleksi oluşur. Bu da bize mesanede tümör hücresinin olup olmadığını gösterir.
ImmunoCyt testi Amerika'da son yıllarda yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Mesane kanserinin özellikle erken tanısında ve operasyon sonrasında 6 ayda bir yapılması önerilmektedir. Test, ABD'nin en önemli sağlık birimi olan FDA tarafından onaylanmıştır.
Yorumlar