Meme kanseri tedavisi sonrası hasta nasıl izlenir?
Meme kanseri olmuş bir kişinin ömür boyu izlenmesi gerekir. Bunu unutmamak gerekiyor.
Dünyada yılda 1.7 - 1.8 milyon kadın meme kanseri oluyor. Bunların büyük çoğunluğu ameliyatla, ilaç tedavisiyle, radyoterapiyle tedavi edilebilir meme kanserleri.
Meme kanseri olan bir kişinin tedavi sonrasında da belli periyodlarla izlenmesi gerekiyor. Özellikle hormona duyarlı reseptörleri olan kanserli hastaların tedavi sonrasında 5 ile 10 yıl arasında günlük ilaç tedavisi süreci başlıyor. İlk başta 3 ayda bir, sonra 6 ayda bir, ardından yıllık ancak yıllıktan da daha seyrek olmamak kaydıyla hem memeleri hem de vücudun diğer kalan metastas olabilecek dokularının ve kan tablolarının izlenmesi gerekir.
Meme kanseri sonrası takip sürecinin konuya aşina ekiplerin olduğu, belli kuralların uygulandığı merkezlerde yapılmasında büyük yarar vardır.
Meme kanseri tanısı alıp o ilk baştaki birkaç aylık tedavi süresinden sonra beklentimiz kadının normal hayatına geri dönmesini; biçimsel, ruhsal, hastalıksal bir seker olmadan sağlıklı bir şekilde hayatını sürdürmesi.
Sıkça sorulan soru: Meme kanserinden nasıl korunabilirim?
Meme kanserinden korunmak için herhangi bir yöntem bulunmuyor ancak sağlıklı yaşam kanser riskini azaltıyor. Sağlıklı yaşamın içerisinde kilo kontrolü, fiziksel hareketlilik, tütün-tütün ürünleri tüketmemek ve alkolü aşırıya kaçırmamak yer alıyor.
Buna göre kansere karşı sağlıklı beslenmek, kilo almamak, özellikle menopoz sonrası kilo kontrolüne dikkat etmek gerekiyor. Spor yapmak, yürüyüş yapmak sağlıklı yaşamın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Bir diğer konu ise sigara tüketimi. Kansere karşı tütün ve tütün ürünlerini tüketmemek gerekiyor. Alkol ise aşırıya kaçmayacak şekilde tüketilmeli. Bunlar olduğu zaman kansere karşı daha fazla bir şey yapmanız mümkün değil.
Meme kanserine karşı neler yapabiliriz?
- Sağlıklı beslenme kurallarına uyun ve fazla kilolarınızı verin.
- Özellikle menopoz sonrası kilo almamaya dikkat edin.
- Yüyürüş, koşu gibi düzenli fiziksel aktiviteleri aksatmayın.
- Tütün ve tütün ürünleri tüketmeyin, sigarayı bırakın.
- Alkol tüketiminde aşırıya kaçmayın.
- Meme kanserinin erken tanısı için ultrasonografi ve mamografi gibi tarama yöntemleri ile düzenli kontrolleri aksatmayın.
Yorumlar