Meme kanseri nasıl tedavi edilir?
Meme kanserinin tedavisinin nasıl olacağı pek çok faktöre bağlıdır. Hastanın yaşı, tümörün tipi, tümörün alt tipi, evresi, metastaz olup olmaması, memenin ve tümörün büyüklüğü gibi pek çok faktör dikkate alınarak tedavi planlanır.
Elimizde meme kanseri tedavisi için 3 temel araç var:
1. Cerrahi tedavi (Ameliyat ile tümörün yok edilmesi, meme dokusundan çıkarılması)
2. İlaç tedavisi (Kemoterapi)
3. Işın tedavisi (Radyoterapi)
Meme kanserinde bu 3 tedavi yönteminin sırası değişebiliyor. Radyoterapi biraz daha arkada kalıyor ancak kimi zaman ilaç tedavisi cerrahi tedaviden daha önce yapılabiliyor.
Son yıllarda hem Türkiye hem dünya ilaç tedavisini meme kanseri tedavisinde daha fazla öne almaya başladı. Meme kanseri tanısı koyduğumuz hastalarda cerrahi tedaviden önce tümör ilaç tedavisi ile küçültülüyor ve koltuk altına giden kanser hücreleri varsa, onlar yok ediliyor. Ondan sonra biraz daha kısıtlı bir ameliyat ile kanser tedavisine devam ediyoruz.
Meme kanseri tedavisinde meme koruyucu cerrahi
Bugüne kadar yaptığımız ameliyatların %80'inde memeyi koruyoruz. Memeyi bir bütün olarak çıkarmıyor; mastektomi yapmıyor, bunun yerine tümörlü alanı çıkarıyor, koltuk altındaki lenflerden de örnek alarak meme koruyucu cerrahiyi tercih ediyoruz.
Kimi zaman memeyi korumak imkanı olmuyor. Bütünüyle çıkarmak gerekiyor. Meme kanserinin cerrahi tedavisinde memenin tümünün alınması gerekiyorsa, aynı ameliyat sırasında genellikle kişiye silikon protez de takılıyor. Bu rekonstrüksiyon işlemi ile kadının ameliyattan memesiz uyanmaması sağlanıyor.
Meme kanserinin evresine göre cerrahi tedavinin ardından meme dokusu kaldıysa, koltuk altında da tümör içeren lenf nodları varsa, bu bölgelere de radyoterapi veriyoruz.
Meme kanserinin tedavisinin iyi yönetilmesi gerekiyor. Bu nedenle meme kanseri tedavisinde hastanın konuya hakim, bu konuda uzmanlaşmış bir grup tarafından incelenmesi ve bütüncül olarak tedavi edilmesi gerekiyor.
Yorumlar