Kuru buzun ilginç özellikleri nelerdir?
Kuru buz dünyanın doğal şartları altında kendi kendine oluşamayacak bir maddedir. Kuru buz karbondioksitin basınç altına sıvılaştırılıp dondurulması ile elde edilir. Kuru buz ısısı -79 derece civarındadır. Bu nedenle alışık olduğumuz katı maddelerden farklı şekilde davranır.
Kuru buz oda sıcaklığında hızla katı halden gaz haline geçer. Eğer kuru buzun düz bir yüzeyi oda sıcaklığındaki düz bir yüzey üzerine konursa kuru buzun hızla çözünmesi ile ortaya çıkan gaz iki yüzey arasında bir gaz yastığı oluşturur. Bu da kuru buzuz yüzey sürtünmesini büyük oranda ortadan kaldırır.
Böyle olunca kuzu buz düz yüzey üzerinde havada hareket ediyormuş gibi hareket eder. Aslında çok küçük ölçeklerde de olsa kuru buz üstünde olduğu yüzeyden yükselir ve bu yüzeyle temas etmez.
Aslında bu durum kızgın bir tavaya su döküldüğünde olanlarla aynıdır. Herkes buna bir kez şahit olmuştur. Kızgın tavaya su dökülürse su anında damlacıklara ayrılır ve bu damlacıklar kızgın yüzeyde hızlı hızlı yuvarlanır.
Bu duruma fizikte Leidenfrost etkisi denir. Bu etki kuru buz suya atıldığında da ortaya çıkar. Aslında buz suyla asla temas etmez. Çünkü etrafı suyla çevrilen kuru buz kütlesi bir anda hızlıca buharlaşmaya başladığı için çevresinde gazdan bir katman oluşur.
Videoda bu durumun sonuçlarını görebilirsiniz.
Yorumlar