Kumaş boyama teknikleri nelerdir?
Kumaş boyama tekniklerinin ilki serbest fırça tekniğidir. Bu boyama tekniğinde açık renkten koyuya doğru tamponlayarak renklendirme yapılır. Bu fırça tekniğinde farklı renkleri farklı renk tonları ile kullanmak, yaldız ile hareketli hale getirmek mümkündür.
Kumaş boyamada düz boyama tekniğinde kumaşa boyama tek renk olarak geçilir.
Üçüncü boyama tekniği çin iğnesi boyama tekniğidir. Bu, nakışta da uygulanan tekniktir. Açıktan koyuya doğru yapılan desenleri çok ince fırçalarla nakış şeklinde şekillendiririz.
Maraş'taki tüm el işlerinde uygulanan bir teknik olan Maraş işi tekniğinde kumaş boyama işlemi boya ile yapılmaya çalışılır. Boya ile yapıldığında kabaran boya ile uygun kumaş seçilir ve eski tarz desenlere uygulanır. Ardından boya pırıltılı boyalar ile renklendirilir ve çeşitli süsleme teknikleri ile farklı malzemeler de kullanılarak süslenir.
İpek boyaları ile kumaş boyama tekniği
İpek boyaları ayrı bir tekniktir. Boyaları akışkandır. İnce ipek kumaşlar üzerine kontür çekilerek ya da sulu boya ile kullanılır.
Batik çeşitleri ise herkes tarafından bilinir. Bağlama batikler, katlama batikler olarak ikiye ayrılabilir.
Kumaş boyama için bir başka teknik ise ahşaptan el işlemelerine kadar pek çok alanda kullanılan şablon tekniğidir. Kumaş boyamada özellikle tüylü kumaşların üzerinde kullanılır. Özellikle kadife ya da havlu gibi tüylü kumaşlarda idealdir.
Bir diğer kumaş boyama tekniği ise Türk işi tekniğidir. Özellikle Türk el işlemelerinde kullanılan bir tekniktir. Türk işi nakış desenlerini çizdiğimiz kumaşımızı ince pesentilerle, kabaran boyalar ile üzerine renklendirme yapıylır.
Yorumlar