Kulak zarı hasarları nasıl tedavi edilir?
Kulak zarında hasar ortaya çıktığında hasarın boyutuna göre tedavi şekli çeşitlenir. Özellikle kulak zarındaki deliğin konumu ve büyüklüğü uygulanacak tedavi yöntemini belirlemek açısından çok önemlidir.
Küçük kulak zarı yırtılmalarında sadece gözlem yaparak da tedavi uygulanabilir. Kulak zarının yüzde 60'ının delindiği büyük delinmelerde, kağıt yapa yapmak gibi zarın kapanmasını sağlayacak çeşitli yöntemler denenir.
Normalde, kulak zarının geçirdiği travmanın yeni olmasından kaynaklanan kanamalar gözlenirken, doktorlar tarafından zarın üzerine antiseptik içeren kağıt gibi materyaller değdirilebilir. Bu şekilde kulak zarının yırtılan yerleri düzgün yüzeye temas ettiğinde, deliğin kapanma olasılığı artar.
Kulak zarında küçük bir delik olsa bile ciddi işitme kaybı söz kousu olabilir. Bunun sebebi travmanın sadece kulak zarı tarafından değil bütün kulak tarafından yaşanmasıdır. Kulak zarı yırtılması olan hastalarda aynı zamanda iç kulakta sinir ölümü de görülebilir. Bu tür hastalarda hastaların durumu çeşitli testlerle ölçülür.
Küçük travmalar birkaç hafta içerisinde kendiliğinden sorunsuz bir şekilde düzelmektedir. Ancak daha büyük travmatik perferosyonlar görüldüğünde, orta kulakta kemikçik zedelenmeleri olduğunda ve iç kulakta sinir ölümü meydana geldiğinde, işitmede bir miktar kayıp kalıcı olarak ortaya çıkabilmektedir.
Yorumlar