Kronik böbrek yetmezliği evreleri nelerdir?
Böbreğin fonksiyonlarının durumunu ölçmek için kandaki kreatinin ve ürik asit miktarı ölçülür. Test sonucunda idrarda kan varsa, idrardaki protein miktarı artmışsa daha ileri ölçümler yapılır.
Böbrek yetmezliğinin birinci evresinde böbrek tüm işlevlerini yüzde yüze yakın yerine getirebilir. Vücuttaki tüm atık maddeleri atmaya devam edebilir. Ancak kreatinin ve ürik asit dahi atılabilir olsa bile kronik böbrek yetersizliği 1. evre teşhisi konulabilir. Çünkü idrar tahliline bakmış oluyoruz. İdrar tahlilinde kan varsa, protein miktarında artış varsa, böbrek protein kaçırıyorsa biz bunu ölçüyoruz. Bu, arzu edilenden fazla ise evre 1 böbrek yetersizliği teşhisi koyuyoruz.
Böbrek yetmezliğinin ikinci evresinde artık atık madde konusunda da sorunlar başlıyor. Böbrek işlevlerinin bozuk olduğunu anlamak için 24 saat süresince idrar toplanması gerekir. Hiçbir şekilde hastada belirti olmayabiliyor. Ancak idrar tahlilinin sonuçlarına göre evre 2 teşhisi konulabiliyor.
Evre 3'te de benzer durumlar söz konusu oluyor.
Kandaki kreatinin yükselmesi, kalsiyum-fosfor metabolizmasında, kemik metabolizmasında bozukluklar 4. evre böbrek yetmezliği belirtisidir. Eritropoetin dediğimiz böbrekten atılan bir hormonda sorunlar oluşur.
Kronik böbrek yetmezliğinin 4. evresinde kansızlık, gece idrara çıkma, ciltte kaşıntı, halsizlik, mide bulantısı gibi belirtiler görülür.
Yorumlar