Kız bebeklerde yürüme süreci nasıl gerçekleşir?
Kız bebekler, erkek çocuklar gibi büyüme ve gelişmelerini belirli bir sıra içinde yapmaktadır. Önce baş kontrolü olur, daha sonra destekli otururlar, sonra desteksiz oturmaları başlar. Daha sonra emeklemeye başlarlar, emekledikten sonra ayağa kalkarlar, ayağa kalktıktan sonra da yürüme süreci tamamlanır. Yani bunlar hep belli bir süreler içinde olmaktadır. Çocuğun her aşamasını tamamlaması gerekir.
Yürümenin yaşı kız çocukları için genellikle 12-15 ay arasında olmaktadır. Bazen daha erken olabilir. 9-10-11 aylık bir bebekte de yürüme olabilir veya 13-14-15 ayları arasında da olabilir. Bunlar arasında aslında büyük bir fark yoktur. Yani erken yürüyenle, zamanında yürüyen veya zamanından birkaç ay geç olan çocuklarda da genelde farklılık yoktur. Onların çok daha iyi geliştiği anlamına gelmez.
Yürümenin yaşı kız çocuklarında bazen 18 aya kadar sürebilir. 18 aydan sonra çocuklar yürümüyorsa altında bir neden var mı diye iyi bir şekilde araştırmak gerekir. Eğer yürüme gecikmesi varsa diğer gelişmelerinin de değerlendirilmesi gerekir. Yani boyun kontrolü ne zaman olmuş, kafa kontrolü ayı ne zaman ortaya çıkmış, desteksiz oturması ne zaman olmuş diye dikkatli bir şekilde sormak gerekir. Bunları sorduktan sonra olayın normal mi yoksa anormal mi olduğu anlaşılabilir.
Yorumlar