Kasa ulaşan (kasa invaze) mesane kanseri nasıl tedavi edilir?
İdrar torbası, yani mesane kanserleri iki ana başlık altında gruplandırılır. Bunlar
kasa invaze olanlar ve kasa invaze olmayanlardır. Yani kasa ulaşan
mesane kanseri ya da kasa ulaşmayan mesane kanserleridir. Çünkü idrar torbasının içinde gelen veya idrar torbasından giden kan ve lenf damarları, idrar torbasının kas tabakasındadır. Buraya ulaşan hastalık bu damarların içine girerek lenfatik veya kan yoluyla vücudun diğer yerlerine sıçrayabilme yeteneği kazanır. Bu nedenle kasa ulaşan, kasın içerisine giren, tıpta kasa invaze olarak nitelenen kasa invaze idrar torbası kanseri potansiyel olarak hastanın hayatını tehdit eden bir hastalık haline gelmiş demektir ve çok ciddi tedaviler gerektirir.
Bugün için bu aşamadaki bir hastalığın standart tedavisi idrar torbasının alınmasıdır. İdrar torbası alındıktan sonra lenf bezlerinin temizlenmesi, hastalığın sıçrayabileceği yerlerin ortadan kaldırılması bize hem hastalığın gerçek aşamasını söyler hem de sıçramış olsa bile bir grup hastada hastalığın tedavisine ciddi katkı sağlar. Ancak bu tıptaki en büyük ameliyatlardan biridir. Erkeklerde idrar torbasının, prostat bezinin, meni keseciklerinin; kadınlarda yumurtaların, rahmin, idrar torbasının ve vajenin bir kısmının bu ameliyatla alınması gerekir. Ameliyatla lenfatik temizlik yapılır.
Bir insan idrar torbası olmadan yaşayabilir. Bazı çocuklar annelerinin karnından idrar torbası olmadan doğar ve yaşamlarının sürdürebilirler. Ancak hiçbir insan çalışan böbrekleri olmadan veya böbreklerinin ürettiği idrarın kesintisiz olarak vücut dışından çıkışı sağlanmadan yaşamını sürdüremez. Bu nedenle idrar torbası alınan bir hastada üriner diversiyon adı verilen; idrarın vücut dışında kesintisiz çıkmasını sağlayacak ek bir ameliyat yapılması gerekir. Bu da ameliyatın boyutlarının daha da artıran bir yaklaşımdır. Ya bağırsaktan kısa bir segment alınarak karın duvarına bağlanır ve idrar böbrekten çıkar, üreterlerden bu bağırsak segmentine, oradan da karın duvarının dışına çıkar. Bu yöntem bu ameliyatların en pratiği, en kolayı ancak hasta için en zor kabul edilenidir. Diğer seçenekte ise bağırsaktan çok daha büyük bir parça alınır. Bu parça özel dikişlerle idrar torbası haline getirilir ve idrar torbasının çıktığı yere yerleştirilerek oraya bağlanır. Hastanın idrarı bağırsaktan yapılan özel torbanın içinde birikir, hasta biriken idrarını hissettikten sonra tuvalete gider ve sağlıklı olduğu zamanlardaki gibi idrarını yapar.
Bu ameliyat gerçekten tıptaki en büyük ameliyatlardan biridir ve çok özel deneyimler gerektirir. Ameliyat hem açık yollar hem de kapalı yöntem olarak robotik cerrahi ile yapılabilir. Hastanede hastalara her iki seçenek de sunulur. Bu ameliyat robotik cerrahi ile yapıldığında hastanın hem idrar torbasının, prostat bezinin ve lenf bezlerinin temizlenmesini hem de yeni bağırsak yapma ve bunu hastanın kullanımına sunma işini açığa geçmeden sadece robotik olarak hastanın karnının içerisinde bu robotun delikleri içerisinden yapılabiliyor.
Yorumlar