Kalp ve damar hastalıklarında robotik cerrahi nasıl uygulanır?
Robotik kalp cerrahisi, bütün minimal invaziv cerrahilerde olduğu gibi, kesilerin mümkün olduğunca küçük olmasını, hatta hiç kesi yapılmadan uygulanmasını sağlar. Bunu daha iyi anlayabilmek için normal cerrahinin nasıl yapıldığına odaklanmak gerekir.
Normal kalp ameliyatlarında iman tahtası dediğimiz kemik boydan boya kesilir bir ekartör yardımı ile açılır. Daha sonra cerrahi ellerini bu kesinin içerisine sokarak, elindeki aletlerle bu ameliyatı tamamlar. Ancak robotik cerrahide 8 mm'lik aletler yardımı ile ameliyatlar yapılır. 8 mm çapında 4 adet delikten hem kamera, hem robotun kolları vücuda yerleştirilir. Bu aletler robotun ucuna takılarak, daha sonra cerrah bir konsolun 10 -12 defa büyütülmüş 3 boyutlu bir görüntü eşliğinde, yapacağı ameliyatı en ince detaylarına kadar planlayıp, uygulayabilir. Bu şekilde açık cerrahiye oranla çok daha net, çok daha iyi kalitede bir ameliyat gerçekleştirme olanağına kavuşur.
Robotik cerrahinin avantajları
- Ameliyat kesilerinin küçük olması ve büyük kesilerin olmaması
- Ağrı hissinin daha az olması
- Kanamanın daha az olması
- Kan nakli ihtiyacının azalması
- Dış ortam ile temasın az olmasından dolayı, enfeksiyon kapma riskinin düşmesi
- Günlük yaşantıya çok kısa sürede dönülmesi
- Kozmetik olması
En önemli unsurlarından birisi ise robotik cerrahide işe dönüş çok hızlanmakta, nekahat dönemi çok kısalmaktadır. Açık cerrahi yöntem ile kalp ameliyatı olan hastalar ancak 2 - 3 ay içinde günlük yaşantısına dönebilirken, robotik cerrahide bu süre 2 - 3 haftaya kadar düşer.
Robotik cerrahinin hastalarımız için en avantajlı sonuçlarından bir tanesi ise klasik ameliyatlarda yan dönmek bir süre yasaklanırken, robotik cerrahide, hasta ameliyatın ertesi günü yan dönüp uykuya geçebilir. Bizler için belki en son sırada olan, fakat özellikle kadın hastalarımız için ilk sırada olabilecek avantajlarından bir tanesi ise robotik cerrahinin son derece kozmetik olmasıdır.
Yorumlar