İşyerinde yasal koşullar sağlanmıyorsa hamileler ne yapabilir?
Hamile çalışanlar, işyerlerinde uygun çalışma şartları sağlanamıyorsa Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı?na başvurabilirler. Ayrıca bulundukları illerde bulunan bölge müdürlüklerine müracaat edebilirler. Bölge müdürlükleri kendilerine gelen dilekçeleri Çalışma Bakanlığı?na doğrudan bağlı iş müfettişlerinin incelemesi için İş Teftiş Grup Başkanlığı?na iletir. Bununla ilgili iş müfettişleri işyerine giderek hamile çalışanlar için çalışma koşullarının yeterli olup olmadığını denetlemek zorundadır.
İşyerinde hamile çalışanlara ilişkin olarak uygun çalışma şartları uygulanmadığı takdirde, örneğin günde 7,5 saatten fazla çalışma, hamilelerin istememesine rağmen gece vardiyasına zorlanması gibi durumlar varsa ya da hamile işçiler için belirlenen yönetmeliklere uyulmuyorsa iş müfettişleri tarafından işyeri hakkında yasal işlem uygulanabilir.
Hamile kadınlarda ücretli ve ücretsiz izin hakları
Hamile çalışanlara doğum öncesi ve sonrasında ücretli izin vermeyen ya da doğumdan sonra yasal olan 6 aylık ücretsiz izni vermeyen işyerleri hakkında yasal işlemler uygulanabilir. Bunun haricinde hamileler çalışma şartlarının düzenlenmesi ile ilgili işverenden yazılı istekte bulunabilir. Ancak işveren bu şartları yerine getirmediği takdirde İş Kanunu?nun 24. madde F fıkrası uyarınca hamile çalışan şartları uygun olmadığı gerekçesi ile iş akdini tazminatlı olarak feshedebilir. Fakat burada önemli olan hamile çalışanın çalışma koşullarının uygun olmadığını belgelemesidir. Şartlar belgelenemezse tazminat alınması mümkün değildir.
Yorumlar