İslam'da nikah nasıl bozulur?
İslam'da nikah son derece kolay bir şekilde kıyılır. Şahitler ve evlenecek tarafların bir araya gelmesi ve rıza göstermeleri ile nikah birkaç dakika içinde kıyılabilir. Ancak boşanma son derece zor ve uzun bir süreçtir. İslam'a göre boşanmak kolay değildir. Çünkü istenmez. Kısa sürede ya da bir şekilde boşanmayla sonuçlanabilecek bir evliliğin hiç başlamaması daha kabul edilebilir bir durumdur.
İslam'da nikahı bozan durumlar sınırlıdır ama önemlidir. Nikah kolay kolay düşmez. İslam'da boşanma çok ciddi bir meseledir.
Eşlerden biri sözlü olarak boşanmak istediğini veya boşandığını beyan etmesi boşanma nedenlerinden biridir ve boşanma için yeterlidir. Boşanma beyanı sözle olmak zorunda değildir resmi yolla ya da kişisel olarak hazırlanan bir yazı ile de boşanma isteği beyan edilebilir. Ancak yaygın olarak bilindiği gibi, ortada bir neden yokken "boş ol, boş ol, boş ol" demek nikahın sona ermesi için tek başına yeterli değildir.
İslam'da nikahın düşme nedenlerinden biri de irtidat yani dinen dönmedir. Eşlerden biri dinden dönerse nikah da geçersiz olur.
İslam'a göre ölüm de nikahın sona erme nedenlerinden kabul edilmiştir. Eşlerden biri ölürse nikah sona ermiş demektir ve hayattaki eş başka biri ile evlenebilir. Eşi ölen kadının tekrar evlenmesi için iddet müddetini beklemesi şartı vardır.
Başka bir boşanma nedeni de hürmet-i muhaseredir. Hürmet-i muhasere kişiye haram kılınan kişilere cinsel anlamda hürmet göstermemek olarak tanımlanabilir. Örneğin bir erkek kayın validesine şehvetle dokunursa bile eşi ile olan nikahı düşer. Aynı şekilde bir kadının kayın pederine bu tür bir yaklaşımda bulunması nikahın düşmesi için yeterlidir. Aynı durum haram kılınan diğer akrabalar için de geçerlidir.
Yorumlar