İnternetten alışveriş yaparken yaşadığımız sorunlara karşı neler yapabiliriz?
Öncelikle yapılması gereken ilgili siteye veya sağlayıcıya başvurmaktır. 27 Kasım 2014 tarihli Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği'nde site sahiplerinin tüketicilere şikayetlerini iletmesi için iletişim bilgilerini bildirmesi ve şikayet çözüm yöntemlerini sunmaları konusunda yükümlülükleri vardır.
Tüketici Kanunu çerçeveyi belirlerken Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği ayrıntıları düzenlemiştir. Bu nedenle bir sorun yaşandığında ilgili yönetmeliğe göz atmakta fayda var.
Her yıl Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nca açıklanan bedel sınırlarında şikayetlerimizi ilçe veya il tüketici hakem heyetlerine veya tüketici mahkemelerine başvurabiliriz.
Yasanın ve yönetmeliğin tüketiciye verdiği en önemli hak cayma hakkıdır. Tüketici hiçbir gerekçe göstermeden ve cezai yaptırımla karşılaşmadan 14 gün içerisinde cayma hakkını kullanabilir. Bu süre hizmet sözleşmelerinde sözleşmenin yapıldığı gün, mal teslimine ilişkin bir sözleşmede ise malın teslim edildiği gün başlar. Tüketici sipariş sonrası daha malı teslim almadan da bu hakkını kullanabilir.
Yeri gelmişken söylemekte fayda var. Genellikle tüketiciler yaşadıkları deneyimi sosyal medyada paylaşmaktadır. Burada eleştiri ve şikayet hakkını aşmadan yaşanan tecrübe paylaşılmalıdır.
Yorumlar