Vücudumuzda hormon salgılayan çok sayıda bez vardır. Hormonlar vücut dengemizi sağlar. Hormon hastalıklarının hepsinin belirtisi birbirinden farklıdır.
Hipofiz bezleri
Hipofiz bezinin hastalıklarından biri akromegali hastalığıdır. Akromegali, hipofizde büyüme hormonu salgılayan hücrelerin tümörüdür. Akromegali hastalığında el ve ayaklar büyür, yüz hatları kabalaşır, çene uzar, alt çenede dişler birbirinden ayrılır ve horlama olur. Büyüme hormonunun fazla salgılanmasına bağlı yüksek tansiyon ve diyabet görülebilir. Doktorlar genellikle bu hastalık şikayetleri ile ve tipik yüz görünümü ile hastalığa teşhis koyar.
Hipofiz bezlerinin prolaktin hormonu salgılaması vücutta birtakım sorunlara yol açar. Prolaktin hormonunun salgılanması kadınlarda adet düzensizliğine, adetin kesilmesine, göğüsten süt gelmesine; erkeklerde ise sertleşme sorunlarına neden olur.
Tiroid bezleri
Tiroid bezlerinin fazla veya az çalışması sonucu tiroid hastalığı oluşur. Tiroid fazla çalışırsa hızlı kilo kayıpları, çarpıntı, diyabet ve aşırı terleme belirtileri görülebilir. Tiroidin az çalışması olan hipotiriodi hastalığında ise hastanın kaşları dökülür, saçları ve cildi kurur, depresyon eğilimi olur, sürekli uykusu gelir, hasta odaklanma problemi yaşar ve soğuğa karşı tahammülsüz olur.
İnsülin hormonu
Pankreas organı insülin denilen bir hormon salgılar. Bu hormonun yeterli salgılanmaması durumunda diyabet hastalığı ortaya çıkar. Kan şekerinde bozukluklar olur. Çok su içme, idrara sık çıkma, el ve ayak uyuşmaları hastayı doktora yöneltebilir.
Yumurtalıklar ve testisler
Yumurtalıkların veya testislerin yetersizliğinde çeşitli sorunlar ortaya çıkar. Erkeklerde osteoporoz ve sertleşme problemi görülebilir. Kadınlarda adet görmeme ya da adet düzensizliği olabilir.
Hormon hastalıkları denilen hastalıklar oldukça geniş bir yelpazededir ve hasta pek çok farklı şikayetle doktora başvurabilir. Hastalar şikayetleri için iç hastalıklar uzmanına ya da endokrinoloğa başvurabilirler. Hastalığın tespiti için hastaya kan testleri uygulanır. Gerekirse görüntüleme yapılır.
Sağlık Kanalı
Hepsini gösterÖksürük için evde neler yaparsak iyi gelir?
Yetişkinlerde ateş nasıl düşürülür?
Topuk dikeni nasıl tedavi edilir?
Boyun fıtığının belirtileri nelerdir?
Baş dönmesinin nedenleri neler olabilir?
Boyun fıtığı neden olur?
Bel fıtığının belirtileri nelerdir?
Kene nasıl çıkarılır?
Yorumlar