Histeroskopi tüp bebek tedavisinin başarısını artırır mı?
Histeroskopi rahim kanalı ve rahim boşluğunu optik bir sistem ile gözlemektir. Histeroskopinin anlamı kelimenin içerisinde saklıdır. Histero rahim demektir. Skopi ise gözlem anlamına gelir. Gözlem esnasında herhangi bir patolojiye rastlanırsa aynı etapta uygun cerrahi enstrümanlar kullanılarak bu problem ortadan kaldırılır. Histeroskopi işlemi ameliyathane şartlarında, sedasyon anestezi kullanılarak vajinal yoldan servikal kanaldan teleskop rahim kavitesine sevk edilir. Salin salüsyon ile kavite doldurulur ve gözlem uygulanır. Bazı durumlarda operatif müdahale gerekebilir.
Operatif müdahale gerektiren durumlar:
- Rahim içi polipler
- Rahim kavitesine bası yapan miyomlar
Özellikle süt müköz denilen rahim kavitesine bası yapan miyomlar, histeroskopik cerrahi yöntemlerle alınabilir.
- Uterus ön ve arka duvar arasındaki yapışıklıklar cerrahi müdahale ile düzeltilebilir. Doğuştan birtakım rahim anomalileri özellikle septum denilen halk arasında perde denilen durumlarda da histeroskopi ile cerrahi müdahale yapılır.
Tüp bebek tedavisi aşamalarında rahim içerisinde herhangi bir patoloji düşünüldüğü zaman embriyo transferi yapılmadan önce histeraskopik gözlem yapılır ve gerekirse operatif müdahale ile kavite uygun hale getirilir. Bu işlemden sonra bir sonraki ay kaldığı yerden tüp bebek tedavisine devam edilir veya embriyo dondurulduysa dondurulmuş embriyo transfer yapılır.
Ayrıca başarısız tüp bebek denemesi olan kadınlarda, kendi başına sadece histeroskopi yapma dahi endometrium üzerine oluşan uyarı sebebiyle endometriumun rahim içi tabakasının reseptivitesini artırır. Yapılan çalışmalarda implantasyon oranının arttığı gözlemlenir. Bu durumda başarısız denemesi olan kadınlarda ve çiftlerde histeroskopinin başarı oranının artığı gözlemlenmiştir.
Yorumlar