Hipertansiyon tedavisinde hangi ilaçlar kullanılır?
Hipertansiyonun ilaçla tedavisine gelince, burada en önemli konu "hastalık yoktur, hasta vardır" kuralıdır. Hipertansiyon gibi bir rahatsızlık her hastada farklı şekilde ortaya çıkar ve tedavisi de farklılık ve özellik arz eder. Bu nedenle lütfen doktora danışmadan komşunuzun hatta eşinizin ilaçlarını içmeye kalkmayın. Bazı ilaçların ciddi yan etkileri olabilir.
Hipertansiyon hastalığında ilaç kullanırken dikkat edilecekler
Hipertansiyon hastalığının tedavisinde, durumunuzun ciddiyetine göre hipertansiyon hastalarına özel diyetten birkaç değişik ilacın aynı anda kullanılmasına varıncaya kadar birçok tedavi alternatifleri size sunulur.
Günümüzde idrar söktürücü diye adlandırılan ve vücuttan fazla su ve tuzun atılmasını sağlayarak tansiyonu düşüren basit ilaçlardan tutun da tek bir hap içerisinde birden fazla etken maddenin bulunduğu kombine ilaçlara kadar birçok değişik ilaç alternatifi mevcuttur. Size en uygununu sizi en iyi tanıyan kendi hekiminiz seçecektir. Örneğin çok popüler bazı ilaçlar size uygun olmayabilir. Eğer sizi düzenli takip eden bir hekiminiz varsa lütfen ilaçlarınızı ona danışın, sizi çok iyi tanımayan başka hekimlerin ilaçlarınızda değişiklik yapmasını istemeyin.
Hipertansiyon hastalarında ilaç kullanımı
- İlaçlar mümkün olduğunca aç karnına alınmalıdır. Bazı ilaçların daha etkili olduğu saatler vardır, bir kısmı gece etkili olmazlar.
- İlaçlarla birlikte alkol alınmamalı, ağrı kesiciler, romatizma ilaçları sık kullanılmamalıdır.
- İlaçlar ambalajından çıkarmadan hava almayacak şekilde serin ve gölge bir yerde saklanmalıdır. Tarihi geçmiş olanlar kesinlikle kullanılmamalıdır.
- Başkasının ilaçlarını da kullanmayın ve kimseye ilaçlarınızdan içirmeyin.
- Doktora danışmadan ilaçları terk etmek veya dozlarını azaltmaya çalışmak size ciddi zarar verebilir. Hekiminiz başka hastalıklarınız nedeniyle de fazla ilaç kullanmak zorundaysanız bunların birbiriyle etkileşimini bilir ve buna göre seçim yapar.
Hipertansiyon hastalığında düzenli takibin önemi
Hipertansiyon ve onun gelişmesi muhtemel komplikasyonları ömür boyu tedavi ve takip gerektirdiğinden kendinize sürekli rahatça gidip muayene olacağınız, takiplerinizi ve kontrollerinizi yaptırabileceğiniz, konusunda uzman bir hekim seçiniz. O sizi yakından tanır daha önce verdiği tedavileri takip eder, etkisiz olduğunda veya yan etki yaptığında ilaçlarınızı değiştirir veya yenilerini ekler. İlaç kullanmaktan korkmayın, aksine ilaç kullanmadığınız zaman ortaya çıkabilecek komplikasyonlardan korkun.
Yorumlar