Yaklaşık 50 ile 100 kadından biri 'postpartum depression' dediğimiz doğum sonrası depresyonu yaşıyor. Bu durum doğumdan sonraki 2 hafta ile 2 ay içerisinde ortaya çıkar. Daha geç ortaya çıkarsa geç başlangıçlı deriz.
Doğum sonrası depresyonun ortaya çıkmasında çok net olarak biyolojik faktörlerin rolü var. Daha önceki doğumlarında bunu yaşamış olan anneler kesinlikle risk altında.
Aile geçmişiniz çok önemli
Soy geçmişinde, yani kan akrabası olan kişiler arasında depresyon, mani, şizofreni veya başka bir psikiyatrik hastalık öyküsü olanlar risk altında. Ailenin geçmişinde, uzak akrabada bile intihar geçmişi varsa risk artıyor. Bu nedenle biz bu anneleri daima sorgularız ve dikkatli takip ederiz.
Bir insanın depresyonda olduğunu anlaması, atipik ve çok ağır olanlar dışında o kadar zor değildir. Ruh halinde çökme, eskiden keyif aldığı, haz duyduğu şeylerden artık keyif alamama, haz duyamama, çok temel iki belirtidir.
Hobilerinizden zevk almıyorsanız
Depresyonun diğer belirtileri ise eskiden aldırış etmeyeceği şeylerden aşırı etkilenme, hüsran eşiğinde düşme yani kolay ağlama, kolay pes etme, kolay kavga etme, kolay sinirlenme gibi davranışlardır.
Depresyona bağlı olarak vücutta ve özellikle başta yaygın birtakım izah edilemeyen ağrılar nedeniyle hastalar sıklıkla dahiliyecilere, romatologlara, nörologlara, beyin cerrahlarına baş vurabilir.
Anne & Çocuk Kanalı
Hepsini gösterHamileliğin 8. ayında anne karnındaki bebek ne durumdadır?
Hamileliğin 9. ayında anne karnındaki bebek ne durumdadır?
Hamileliğin 6. ayında anne karnındaki bebek ne durumdadır?
Hamileliğin 5. ayında anne karnındaki bebek ne durumdadır?
Hamileliğin 4. ayında anne karnındaki bebek ne durumdadır?
Hamileliğin 7. ayında anne karnındaki bebek ne durumdadır?
Hamileliğin 3. ayında anne karnındaki bebek ne durumdadır?
Hamileliğin 2. ayında anne karnındaki bebek ne durumdadır?
Yorumlar