Kronik hastalıklar yavaş ilerleyen, 3 ay veya daha uzun süreli, birden fazla risk faktörünün neden olduğu, genellikle karışık seyreden ve yaşam kalitesini etkileyen hastalıklardır. Bu hastalıklardan bazıları şöyle sıralanabilir:
- Kanser
- Kardiyovasküler hastalıklar
- KOAH
- Diyabet
- Hipertansiyon
- Kronik böbrek yetmezliği
- Obezite
- Artrit
- Osteoporoz
- Depresyon
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre tüm ölümlerin yüzde 60'ından kronik hastalıklar sorumludur. Ayrıca Türkiye de dahil olmak üzere hemen hemen tüm ülkelerde sağlık harcamalarının yaklaşık yüzde 75'i kronik hastalıklara yapılmaktadır. Son yapılan çalışmalara göre Türkiye'de yaklaşık 22 milyon kişinin kronik hastalığı vardır. Bu 22 milyon kişinin kronik hastalıklara göre dağılımı şöyledir:
- Hipertansiyon: 15 milyon kişi
- Diyabet: 4 milyon kişi
- KOAH: 3 milyon kişi
- Kardiyovasküler hastalıklar: 2 milyon kişi
Bu hastalıkların insan hayatını tehdit etmesi, yaşam kalitesini düşürmesi ve bu hastalıkların tedavisi için gereken yüksek maliyetler göz önünde bulundurulduğunda, bunlarla mücadele etmek için geliştirilen hastalık yönetimi olarak adlandırılan yöntemler büyük önem kazanmaktadır. Hastalık yönetimi, sağlık hizmetlerinin ve ilgili iletişimin koordine edildiği, hastanın kendi kendine bakımının da üstlenmesini gerektiren bazı hastalıklarda önemli olduğu için geliştirilmiş bir sistemdir.
Kronik hastalıklar yönetiminde bakım kalitesi 4 ana başlıkta incelenebilir:
- Hastalığın tanınması
- Hastalığın kontrolü
- Hekimin önerilere uyumu
- Hastanın önerilere uyumu
Hastalık yönetimi kanıta dayalı rehberler kullanılarak uygulanmaktadır. Hasta ve doktorun gereksinimleri dikkate alınarak program içeriği oluşturulur ve hizmetler deneyimli sağlık personeli tarafından verilir. Hastalar ziyaret programları hakkında bilgilendirilir ve hastanın sürece etkin katılımı sağlanır. Hizmetin amacı ve sunum biçimi hem hasta ile hem de doktorla düzenli olarak paylaşılır ve öneriler, beklentiler ve hasta geri bildirimleri düzenli olarak raporlanır.
Teknolojik altyapı ile merkezde toplanan veriler hasta hakları ve etik kurallara bağlı kalınarak ilgili birimlere istatistiki olarak bildirilir. Bu raporlar strateji belirleme ve konumlandırma çalışmalarına önemli katkılar sağlar. Hastalık yönetimi daha iyi sağlık sonuçlarına, daha verimli ulaşabilmek için hizmet sunumu süreçlerini destekler ve geliştirir. Böylece daha iyi klinik sonuçların elde edilmesi sağlanır, sağlık harcamaları azalır ve daha iyi yönetilmesi sağlanır.
Sağlık Kanalı
Hepsini gösterÖksürük için evde neler yaparsak iyi gelir?
Yetişkinlerde ateş nasıl düşürülür?
Topuk dikeni nasıl tedavi edilir?
Boyun fıtığının belirtileri nelerdir?
Baş dönmesinin nedenleri neler olabilir?
Boyun fıtığı neden olur?
Bel fıtığının belirtileri nelerdir?
Kene nasıl çıkarılır?
Yorumlar