Hangi ürolojik hastalıkların tedavisinde robotik cerrahi kullanılabilir?
Robotik cerrahi ürolojik birçok hastalıkta kullanılabiliyor.
Robotik cerrahinin kullanıldığı ürolojik hastalıklar
- Prostat
- Böbrekle ilgili hastalıklar
- Mesane ile ilgili hastalıklar
- Böbrekten sonraki üreter kanala ait hastalıklar
Özellikle prostat kanserlerinde yapılan radikal prostatektomi ameliyatları bugün çoğunlukla robotik olarak yapılıyor. Bu anlamda robotun en çok kullanıldığı hastalık prostat kanserleri. Ayrıca prostatın iyi huylu büyümeleri eskiden açık ameliyat ile tedavi edilirken artık robot kullanılmaya başlanmış durumdadır. Tabii ki avantajları nedeniyle, özellikle prostatın çok büyük olduğu durumlarda robotik cerrahi kullanılmaktadır.
Böbrek hastalıklarında, böbrek kanserleri başta olmak üzere, özellikle böbreğin kanserli bölümü çıkartılıp normal böbrek dokusunun korunması gereken durumlarda, parsiyel nefrektomide robotik cerrahi büyük avantajlar sağlar.
Böbreğin tamamen alınması gereken durumlarda, radikal nefrektomi ameliyatta robotik cerrahi yine güvenle kullanılabiliyor.
Böbreğin iyi huylu hastalıkları grubuna giren, böbrekten sonraki üreter kanala ait hastalıklarda, idrarı mesaneye ileten kanallarda daralma olduğu durumlarda robotik cerrahi kullanılabilir. Daha sonradan ulaşan darlıklarda da robotik cerrahi devreye girer.
Mesanede bulunan kanser hücresi ilerlemişse ve mesanenin alınması gerekiyorsa, radikal sistektomide, robotik cerrahi yöntemi kullanmak büyük avantaj sağlar. Ayrıca mesanede olmaması gereken bir kesecik gelişmişse, bu kesecik iltihaplara, enfeksiyonlara yol açıyorsa, iyi huylu bu hastalığın cerrahi tedavisi de robotik cerrahi ile yapılabilir.
Yorumlar