Hamilelikte mutlaka demir ve vitamin takviyesi alınmalı mı?
Gebelik sürecinde vücuttaki kan hacmi yaklaşık %50 artar. Hamilelik süresi ilerledikçe alyuvar yapımı artar, bu yapım artışı da demire olan gereksinimi çoğaltır.
İhtiyaç duyulan demir vücuttaki depolardan kullanılır ancak bu depolardaki demir oranı yetersiz kalınca takviye yapmak gerekir. Gebelikte yeteri miktarda demir alımı olmazsa anemi hastalığı ortaya çıkar.
Hamilelikte rutin kontrollerde yapılan ölçümlerde kansızlık eğilimine rastlanılırsa doktor anne adayına, demir takviyesi için kan hapları verir. Bazı durumlarda kansızlık şikayeti olmasa da demir takviyesi uygun görülebilir.
Demir eksikliğinde anne adayı beslenmesine de özen göstermeli, demir açısından zengin hayvansal gıdaları ve yeşil yapraklı sebzeleri bol miktarda tüketmelidir.
Hamilelikte vitamin kullanımı
Vitamin ve mineraller vücudun normal fonksiyonlarının yerine getirilmesinde, büyüme ve gelişiminde çok önemlidir.
Gebelik sürecinde annenin yanında bebeğin de gereksinimleri karşılanacağından vitamin, mineral ve demir depolarının yeterli miktarda olması gerekir.
Gebelik kontrollerinde bazı doktorlar rutin olarak hamileye vitamin verebilirler, bazı doktorlar da iyi beslenmeye dayalı olarak vitamin önermeyebilir.
Hamilelikte gereksiz yere ve aşırı dozda kullanılmadığı sürece vitaminlerin zararı yoktur.
Anne adayına Omega-3 kaynaklı balık yağı tableti verilebilir. Omega-3 tableti kullanmayan anne adayları haftada iki kez balık, günde iki tane ceviz, haftada 1-2 kez ıspanak, semizotu gibi Omega3 kaynağı yüksek olan besinler tüketmelidir.
Gebelik boyunca anne adayında kalsiyum ihtiyacı arttığından yeteri miktarda süt, yoğurt, peynir gibi gıdalar alınamıyorsa 1000 mg kalsiyum takviyesi alınmalıdır.
Anne adaylarının dikkat etmesi gereken diğer bir konu da takviye olarak aldığı demir, vitamin ve mineralleri besin yoluyla da almaya çalışmasıdır.
Yorumlar