Hamilelikte aşı yapılır mı?
Hamilelik döneminde bebeğin sağlıklı gelişimini sağlamak için hamilenin birçok enfeksiyon hastalığından korunması ve çok dikkatli beslenmesi gereken bir dönem olarak tanımlanır. Ancak enfeksiyonlara yine de açıktır ve hamilelik döneminde yakalanılacak enfeksiyonlar bebeği de tehdit edeceği için bazı aşıların gebelik döneminde yapılması önerilir. Bu aşıların başında tetanos gelir. Çünkü yeni doğan tetanosu annenin tetanos antikorlarının olmadığı ve gebelik süresi içinde tetanos mikroorganizmasını alması ile oluşan bir durumdur.
Tetanos, dünyada ortadan kaldırılması hedeflenen hastalıkların başında geldiğinden, hamilelik döneminde mutlaka yeni doğan tetanos aşısının olunması gerekir. Gebe olan kadın, önceden tetanos aşısı olmuş ve korunma dönemindeyse tetanos yapılmaz. Ancak henüz yapılmadıysa yeni doğan tetanos aşısı hamilelik döneminde mutlaka aşı takvimine alınan bir aşıdır.
Tetanosun dışında, hamile olan kişi daha önce olmadıysa ve ilgili hastalıkların risk grubunda ise Hepatit A ve B, meningokok (menenjit) ve pnömokok aşıları aşı takvimine alınır. Ancak unutulmamalıdır ki, hamilelik döneminde gebe olan kişiye canlı aşıların (atenüe aşılar) asla yapılmaması gerekir. Bu aşılar su çiçeği, kızamık, kızamıkçık, kabakulak ve BCG (verem) aşıları gibi aşılardır.
Yorumlar