Güven oyu nedir?
Güven oyu; parlamenter sistemlerle yönetilen devletlerde parlamenter sistemin yürütücüsü olan meclisin, yürütme mekanizmasının başı olan hükümete bir siyasi meşruiyet kazandırma biçimidir. Yeni seçilen hükümetin göreve başlaması sırasında ya da görevine devam ettiği esnada çok kritik bir durumda siyasi meşruiyetinin olduğunu hukuki ve siyasi zemine oturtturan bir anayasal işlemdir.
Güven oyu verme işlemi meclis tarafından yerine getirilir. Anayasanın 110. maddesinde güven oyu tanımlanmıştır. Bu maddeye göre Bakanlar Kurulu'nun programı ve bakanların ismi, resmi olarak Cumhurbaşkanı'na sunulduktan en geç bir hafta sonra TBMM'de okunur ve güven oyu süreci başlar.
Meclis, hükümete eşlik edecek olan bakanların kimler olduğunu ve programlarının neler olduğunu dinler. Güven oyu, yeni hükümete meclis tarafından siyasi meşruiyet verilmesi durumudur. Meclis tarafından kendilerine güven oyu verilen bakanlar kurulu ve başbakan yürütmenin başı olarak görevini icra etmeye başlar.
Anayasanın 111. maddesine göre görevini yapmaya devam etmekte olan bakanlar kurulu ve başbakan güven oyuna ihtiyaç duyabilir. Güven oyu alarak siyasi meşruiyet tazelenebilir. Özellikle kritik anlarda Bakanlar Kurulu ve Başbakanın güven oyu alması siyasi meşruiyeti getirecektir.
Yorumlar