Tuz günlük beslenmemiz içinde önemli bir yere sahip. Her gün tükettiğimiz hemen hemen her yemekte tuz var. Ancak aşırı tuz tüketmek vücuda zarar vererek, kalp-damar, tansiyon, mide, böbrek hastalıkları gibi önemli sistemik rahatsızlıklara yol açabilir. Bu nedenle tuz tüketiminin ölçülü olması gerekir.
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre sağlıklı bir yetişkin için günlük tuz tüketimi 5 gramı aşmamalıdır. 5 gram hemen hemen dolu dolu bir çay kaşığı tuza denk gelir. Yani günlük, 1 çay kaşığı tuztan fazlası vücuda zararlıdır. Türkiye'de ise kişi başına ortalama tuz tüketimi önerilenin tam 3 katıdır. Yapılan araştırmalara göre Türkiye'de yaşayan bir yetişkin her gün ortalama 15 gram tuz tüketir ki bu gerçekten toplum sağlığı açısından büyük riskler yaratır.
Tuz tüketimini görünen tuz tüketimi ve görünmeyen tuz tüketimi olarak ikiye ayırmalıyız. Görünen tuz yemeklere sonradan eklediğimiz toz ya da kristal halindeki tuzdur. Görünmeyen tuz ise pek çok hazır besinde bulunabilir. Örneğin şarküteri ürünleri, cipsler, kuruyemişler, ekmekler, soslar, turşu, peynir ve bunlara benzer hemen her işlenmiş (paketlenmiş) besinde görünmeyen tuz vardır.
Tuz tüketimini azaltmak için bu besin maddelerini fazla tüketmemek gerekir. Ayrıca yemek yaparken yemeklere daha az tuz koymak ve tuz içeriği yüksek olan her türlü besini azaltmak da tuz tüketimini azaltmak için alınabilecek önlemler arasında yer alır.
Sağlıklı Yaşam Kanalı
Hepsini göster1. günde göbek eritme için hangi egzersizleri yapalım?
Karın bölgesindeki yağlanma için ne yapılabilir?
Karnı incelten yer egzersizleri nelerdir?
Alt karın kasları hangi hareketlerle sıkılaşır?
Karnı eritmek için ayakta ne tür egzersizler yapılabilir?
Karın kasları için günlük egzersiz programı nasıl olmalı?
Zencefil çayının vücuda faydaları nelerdir?
Karnın yan bölgesi için ne tür egzersizler yapılabilir?
Yorumlar