Fibromiyalji teşhisi nasıl yapılır?
Fibromiyalji hastalığının teşhisi hastanın şikayetlerini tanımlaması ve fizik muayeneyle konulmaktadır. Vücutta 18 ağrı noktasının 16'sında da bastırmakla ağrı hissediliyorsa fibromiyalji teşhisi konulabilir.
Fibromiyalji kas, tendon, eklem gibi yumuşak dokularda ağrı şikayetiyle kendini gösteren bir hastalıktır. Genellikle ağrı dışında halsizlik, yorgunluk, baş ağrıları, eklem ağrıları, çok uyuma-uyuyamama, kişide bir şey yapmak istememe, çabuk sinirlenme gibi şikayetler olur. Hastalar fizik tedavi, nöroloji ve algoloji bölümlerine başvurabilirler. Hastanın gerek laboratuvar gerekse görüntüleme tetkikleri normal çıkar. Ağrıyı açıklayan başka bir hastalık yoktur. Bu anlamda hastanın şikayetleri hastalığın teşhisinde önemlidir.
Fibromiyaljinin tedavisi multidisiplinerdir. Tedavi 1 ile 1,5 aylık bir süreçte tamamlanır. Bu süreçte hastaya ilaç tedavisi, fizik tedavi, manuel terapi, osteopati, frekans tedavisi uygulanmasıyla birlikte beslenmenin düzenlenmesi, uykunun düzenlenmesi, stres yönetimi eğitimleri de verilmektedir. Ayrıca kişiye özel sportif aktiviteler önerilir. Çeşitli fizik tedavi yöntemleri, ilaç tedavileri uygulanarak hastalık yaklaşık 1 -1,5 aylık bir süre içerisinde kontrol altına alınabilir.
Yorumlar