Faktoring işleminde maliyetler nelerdir?
Faktoring işlemlerinde maliyetler işlemlerin tutarına ve vadelerine göre hesaplanır. Her işlem kendi içerisinde değerlendirilir. Bizim de hacmine ve vadesine göre değişkenlik gösteren bu maliyetlerimiz; faktoring faizi ve işlem masrafı olarak 2 sınıfa ayrılır. Bu faiz oranı, alıcı sayısı ve riski, fatura büyüklüğü ve sayısı, vade gibi unsurlar dikkate alınarak belirlenir.
Faktoringde işlemlerin maliyetleri, yapılan işlemin hacmi ve niteliğine göre değişmektedir. Bu hizmetler kısaca; tahsilat ve finansman olarak özetlenebilir. Bu hizmetler iki temel maliyet içerir. Bunlardan ilki faktoring komisyonu, ikincisi ise iskonto masrafıdır.
Alacakların garanti edilmesi veya alacakların tahsili ve yönetimi karşılığında toplam alacak tutarı üzerinden bir hizmet komisyonu uygulanır. Bu komisyon oranı alıcı sayısı ve riski, fatura büyüklüğü ve sayısı, vade v.b. faktörler dikkate alınarak belirlenir.
İskonto masrafında ise kullanılan finansman tutarı esas alınarak, kullanım süresi kadar ve belirli bir iskonto faiz oranı üzerinden uygulanır.
Faturaları finansman gideri olarak gösterebilirsiniz!
Tam Faktoring tarafından gerçekleştirilen işlemler için düzenlenen faturayı finansman gideri olarak muhasebe kaydına alıp, giderleştirirerek şirketinize vergisel avantajlar sağlarsınız. Ayrıca vadesinden önce elde ettiğiniz nakdi piyasadan yapacağınız iskontolu mal ve hizmet alımında kullanarak gelir ve gider dengenizi sağlayabilirsiniz.
Yorumlar