Evlilik terapisi nedir?
Evlilik terapisi, evlilik sorunlarına tarafsız, profesyonel bir üçüncü göz ile bakmaktır. Sorunlar nedir, sorunların kökeni nedir, sorunların maliyeti nedir, eşlere ne tür manevi maliyetler öder, eşlerin seçenekleri nedir, evlilikteki sorunların oluru, olmazı nedir gibi sorulara birtakım metodlarla ayrıca bakılır. Evlilikte yaşanan sorunlar genelde mahremiyet içerir. Başka insanlarla konuşması, paylaşması, başkalarına danışması zordur. Hatta yakınlara danışılsa da pek işlevsel cevaplar alınmaz çünkü her kafadan bir ses çıkar. Herkes kendi gözü ile hatta kendi yakını ile o evliliği ve sorunları değerlendirir. Bu nedenle bu tür danışmaların sonucu eşlere çok yardımcı olmaz. Bunun için bir tarafsız göze ihtiyaç vardır. Bu gözün profesyonel bir ehliyeti olmalıdır. Hep birlikte durum anlaşılmaya çalışılır.
Evliliğinde sorun yaşayan insanlar genelde giderek o evliliğin içinde yorulmaya başlarlar. Bir kısırdöngü yaşanır. Eşlerden her ikisinin de yaşam enerjisi düşebilir ve evlilik sorunları hayatın diğer cephelerini etkilemeye başlar.
Evlilikte sorunlar olduğunda, eşler genellikle birbirini suçlar, eşler arası bir mücadele oluşur. Bazen de her bir eşin kendi içinde bir mücadelesi olur. Bazen kopukluk, derin bir sessizlik, suskunluk olur; eşler neredeyse vazgeçmişlerdir, umutsuzlardır. Kimi zaman eşler ayrılık yönünden de bir inisiyatif alamaz. Bu da evlilikte tatsız bir halin sürmesine, günlerin günleri kovalamasına yol açar. Böyle bir noktada evlilik terapisine ihtiyaç olabilir. Durum analizi yapılır, ne yapılabileceğine bakılır.
Evlilik terapisinde genelde eşlerden bir tanesi daha heveslidir. Ancak evlilik terapisi için eşlerin her ikisine de ihtiyaç vardır. Çünkü eşler evliliği kendi gözünden anlatır. Bir de dışarıdan nasıl göründüğü önemlidir. Bu nedenle evliliği her iki eşten dinlemek gerekir.
Evlilik ikili bir var olma biçimidir, tekli bir yaşam değildir. Ancak insanlar zaman zaman kendini çok haklı görür, zaman zaman eşini suçlar. Evlilik terapisi en temelde "siz haklı mı olmak istiyorsunuz yoksa mutlu mu olmak istiyosunuz, bu kısırdöngüden kurtulmak istiyor musunuz" diye sorar. Terapinin başında temel soru budur. Öncelikle bunu cevaplayabilmek gerekir.
Yorumlar