Esneme, kültür farkı gözetmeden tüm insanlarda görülen biyolojik bir olay. Antik çağ hekimlerine göre esnemek ciğerlerdeki kötü havayı dışarı çıkıyor.
Günümüz bilim insanlarına göre ise esneme memelerinin artan beyin ısılarını düşürmek için geliştirdikleri bir tür soğutma mekanizması. İkinci teori akla çok daha yatkın olsa da henüz doğrulanmış değil.
Ama doğrulanan bir şey var ki o da esnemenin aşırı derecede bulaşıcı olduğu?
İnsanların yüzde 90'ı günde 1 ile 15 kez arası esniyor. Günde 200 defadan fazla esnemeniz ise tembel ya da miskin damgası yemenize neden olup, sosyal yaşamınızı olumsuz etkileyebiliyor.
İnsanlar en çok güne ilk başladığı saatlerde, uyandıktan sonra esniyor. Bunun dışında yemeklerden sonra da esneme ihtiyacı duyuluyor. Bir de tabii ki koca bir günün yorgunluğu ile, yatmaya yakın saatlerde esneniyor.
Peki ama karşımızdaki esnediğinde bizim de esnemeye başlamamızın nedeni tam olarak nedir?
Amerika'da yapılan bir deneyde bir grup öğrenciye esneyen insanların videoları izletildi. Deney sonuçlandığında sınıftaki öğrencilerin yüzde 70'i izledikleri insan gibi esnemeye başlamıştı.
Gelelim sorumuzun cevabına: Bu ve benzer deneyler esnemenin bulaşıcı bir özellik taşıdığını ortaya koyuyor.
Öte yandan esnemenin sadece insanlara ait bir hareket olmadığı da malum. Kediler, köpekler gibi memeliler de bizim gibi esniyor. Esnemenin hayvanlar arasında da bulaşıcı olduğunu gösteren araştırmalar olduğunu da söylemeden geçmeyelim.
Sağlık Kanalı
Hepsini gösterÖksürük için evde neler yaparsak iyi gelir?
Yetişkinlerde ateş nasıl düşürülür?
Topuk dikeni nasıl tedavi edilir?
Boyun fıtığının belirtileri nelerdir?
Baş dönmesinin nedenleri neler olabilir?
Boyun fıtığı neden olur?
Bel fıtığının belirtileri nelerdir?
Kene nasıl çıkarılır?
Yorumlar