Epidural anestezi kimlere yapılmaz?
Epidural anestezinin bir numaralı kontrendikasyonu yani yapılmaması gereken durum hastanın istememesidir. Biz gerekli açıklamaları yaparız; sizin için, bebek için daha avantajlı, bebeğe anestezi gazı gitmiyor, siz ameliyathaneye bilinciniz açık bir şekilde gidiyorsunuz, bebeğin doğumuna tanık alıyorsunuz diye ancak, anne adayı ikna olmamıştır, bu durumda zorla epidural yapılmaz. Bunun için hastanın onayı olması gerekiyor. Bir numaralı kontrendikasyon budur.
Epidural anestezi oldukça yaygın bir şekilde uygulanan, anne adayının istememesi dışında çok az kontrendikasyonu olan bir durumdur.
İkinci en sık karşılaştığımız, yapılmaz denilen yöntem kanama ve pıhtılaşma sorunlarıdır. Anne adayında trombosit düşüklüğü varsa, belli bir seviyenin altında ise ve kanın sulanmasını sağlayıcı iğneler belli bir dozun üzerinde kullanılıyorsa; yapılan laboratuvar incelemelerinde değerler ile ilgili sorular varsa bu tür durumlarda anestezi doktoru hiçbir şekilde epidural anestezi yapmaz. Çünkü o bölgede hemotom (kan pıhtısı) oluşabilir. Bu da ciddi sorunların oluşmasına neden olabilir.
Omurgada ciddi deformasyonlar varsa, anestezi uzmanı omurgada iğneyi yerleştirecek yer bulamaz. Skolyoz gibi omurga sorunlarında bu durum oluşabilir. Bel fıtığı genellikle ileri derece sorun teşkil etmez ancak bu da anestezi uzmanının kararına bağlıdır.
Bazı özel durumlarda, nadir görülen beyin hastalıklarında anestezi uzmanı epidural anestezi yapmayı tercih etmeyebilir ama epidural anestezi genel olarak çoğu hastada, özellikle anne adaylarında herhangi bir kısıtlama olmadan, rahatlıkla uygulanabilen bir anestezi yöntemidir.
Yorumlar