Düşük doğum ağırlığı deyince ne anlamalıyız?
Düşük doğum ağırlığı gününde doğan bir bebekte vücut ağırlığının 2500 kg altında olmasıdır. Ancak daha erken gebelik haftasında doğan bebeklerde bu limitler değişebilir. Düşük doğum ağırlığının en önemli sebebi plasental yetmezlik denilen anne karnında bebeğin eşinin bebeği yeterince besleyememesidir.
Bu bebekler iyi beslenemedikleri için annelerinden yeterince besin alamayıp, yeterince su ve oksijen alamayıp, stres altında kaldıkları için kilo alamazlar.
Gebelik haftasına göre düşük doğum ağırlığı olan bebekler birazcık zayıf görünümlü, kemikleri sayılan, azıcık çirkin ama sevimli gözüken bebeklerdir.
Bazen hekimleri şaşırtacak şekilde, düşük doğum ağırlığı olmasına rağmen hayata çok sıkı tutunabilir, hızlı beslenmeye başlarlar ve hiç solunum sorunu çekmeyebilirler. Yani her zaman doğum ağırlığının çok düşük olması demek, eğer prematürelik yoksa, kötü değildir.
Kız ya da erkek bebeklerde doğum ağırlığı genetik nedenlerden dolayı değişiklik gösterebilir. Her cinsiyet için ayrı büyüme evreleri vardır. Bu büyüme evrelerinde, toplum standartlarına göre bebeklerin değerlendirmesi yapılır.
Gebelik yaşına göre düşük doğum ağırlığına sahip olan bebekler zayıf olarak doğmuşlardır. Vücutlarında yeterince glikojen deposu denilen besin depoları yoktur. Vücudunda yağ depoları yoktur. Bu nedenle bu bebekler doğduktan sonra çok kısa bir zaman içinde hipotermia yani vücut sıcaklığının düşmesine maruz kalabilirler. Glikojen depoları olmadığı için kan şekerleri hızla düşebilir.
Bunun dışında eksik olan birçok besin maddesi bulguları ortaya çıkabilir. Bu nedenle düşük doğum ağırlığına sahip olan bebeklerin beslenme düzeni sağlanana kadar hastane ortamında bakılması gerekir.
Yorumlar