Domuz gribi kendiliğinden geçebilir mi?
Domuz gribinin seyri mevsimsel gribe yani klasik gribe benzer şekildedir. Bu açıdan bakıldığında domuz gribi mevsimsel gribe göre daha öldürücü ya da daha ağır seyreden bir hastalık değildir. Hatta hafif seyrettiği bile bilinmektedir.
Domuz gribi olanlarda hiçbir ek hastalık, kronik bir rahatsızlık yoksa eğer, ölüm oranı neredeyse 10,000'de 1'dir.
Domuz gribi olan kişilerde herhangi bir kronik hastalık mevcut ise bu oran 1,000'de 1'er çıkar.
Mevsimsel grip olarak da nitelendirebileceğimiz bilinen gripte de ölüm oranları bu şekildedir ve domuz gribinin kendiliğinden geçme oranı yüksek bir hastalıktır.
Domuz gribi olduğu sürece kişiyi yorgun hissettiren, yaygın kas ağrıları, ateş yapan, işe gitmesini engelleyen bir tablo ortaya çıkacaktır.
Bağışıklık sistemi güçlü olan kişilerin hastalığı ayakta ve rahatça geçirmesi söz konusudur. 2 - 3 gün süren kas ağrısı ve ateş ile hastalığı atlatabilirler ancak salgın farklı bir senaryodur.
Salgın olduğu zaman, 100,000, 200,000, hatta 500,000 kişi olduğu zaman, bu kadar kişinin hastalandığını düşündüğümüzde ölüm oranı 1,000'de 1 diyorsak, en az 1000, 2000, 5000 kişi kaybedilebilir anlamına gelir. Kaybedilen sayı yüksektir. Bu nedenle domuz gribine karşı aşı olunması önerilmektedir. Aşı olunduğu zaman toplumun geniş kesimlerine hizmet veren sağlık çalışanları veya görevlilerin hizmet vermesi aksamadan yürüyecek ve iş gücü kaybı olmayacaktır.
Yorumlar